jeudi 18 octobre 2007

Prinses de Croy loopt zware brandwonden op


NovaletpicqueWilleVerbrand1.PICT1102

Terwijl justitieminister Onkelinx (Parti Socialiste) op een minachtende manier over Vlamingen spreekt, liep Prinses de Croÿ in het 'beschermde' huis waarin de zetel van de vzw Werkgroep is gevestigd en dat mede door de laksheid van de Brusselse overheid verkrotte, ernstige brandwonden op.

De zwijgzaamheid van de Brusselse politici die in deze zaak werden gecontacteerd, is treffend. Is het misschien de bedoeling om op deze wijze de vzw Werkgroep Morkhoven de mond te snoeren ?

---------------

To: mreniers@stgillis.irisnet.be
Subject: Dossier Faiderstraat 10, Sint-Gillis - Adres vzw Werkgroep Morkhoven
From: werkgroep morkhoven
Date: Thu, Oct 18 2007 1:50:25 PM +0200
Cc: klachten@vlaamseombudsdienst.be

Marc Reniers
Bestuurssecretaris
GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-GILLIS
Dienst Vlaamse Aangelegenheden

Geachte Heer Reniers,

Op 10.9.07 deelde u mij mede dat het bovenvermeld dossier in verband met het gebouw in de Faiderstraat nr. 10 te Sint-Gillis, 'binnen de grenzen van de gemeentelijke bevoegdheden wordt beheerd door de gemeentelijke dienst Veiligheid en Openbare hygiëne van Sint-Gillis en dat het dossier het adres van het onroerend goed als referte heeft'.

Na uw antwoord kwamen er nog eens 1000 liters water door het dak van het historische en het door de dienst Monumenten en Landschappen geklasseerd gebouw in de Faiderstraat n°10 te Sint-Gillis gelekt zonder dat we iets van de gemeentelijke dienst Veiligheid en Openbare hygiëne van Sint-Gillis vernamen.
De Heer Lenoir van de gemeentelijke dienst Veiligheid en Openbare hygiëne van Sint-Gillis die we herhaaldelijk gecontacteerd en geschreven hebben, stelde tijdens zijn bezoek aan het gebouw op 16 januari 2007 de zware waterschade en het gevaar voor de gezondheid en de veiligheid van de bewoners reeds vast. Hij raadde toen aan om de slaapkamer te ontruimen omdat het overnachten aldaar een gevaar voor de gezondheid opleverde.

Met de gezondheid en veiligheid van de bewoners; artikel 23 van de Belgische Grondwet ('Ieder heeft het recht heeft een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat ook het recht op een behoorlijke huisvesting'); de Brusselse huisvestingscode van september 2003 ('Alle woningen in het Brusselse Gewest moeten aan een reeks minimale gewestelijke kwaliteitscriteria voldoen') en met artikel 135 van de 'Nieuwe Gemeentewet' werd dus geen rekening gehouden.
Dat doet vragen rijzen over de werking van de Directie Gewestelijke Huisvestinginspectie die werd opgericht om er over te waken dat het recht op een behoorlijke woning voor huurders en bewoners wordt gegarandeerd.

Ik schreef u op 8 oktober jl. dat de situatie sinds uw schrijven onveranderd was gebleven en dat de gemeente het gebouw verder liet verkrotten zonder gebruik te maken van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet. De plaatsvervangende burgemeester van Sint-Gillis, Mevr. Martine Wille (PS), had in haar brief van 23.1.2007 aan de door vrederechter Rommel aangestelde beheerder nochthans duidelijk gesteld dat de gemeente dit wetsartikel zou toepassen indien hij zich niet zou houden aan de hem door de wet opgelegde verplichtingen.
De wet zegt immers dat de syndicus het huis waarvoor hij door de eigenaars of door de vrederechter werd aangesteld, als een 'goede huisvader' moet onderhouden en er wordt van hem dan ook verwacht dat hij de meest urgente werken aan het huis zonder uitstel laat uitvoeren.
Ik deelde u in mijn brief mede dat ik nog eens 260 liters water die door het onbeschermde dak van het appartement van Prinses de Croÿ waren gelekt, met emmers door het raam diende te kappen.

Alhoewel de ernst van de feiten u dus voldoende bekend waren, ontving ik echter geen direct antwoord of email-berichtje uwentwege.

Tijdens de nacht van 9 op 10 oktober jl. kwamen er opnieuw honderden liters door het dak gestroomd. Tengevolge van een algemene electriteitspanne die het gevolg was van het vele water en het feit dat de batterijen voor mijn zaklamp leeg waren, was ik verplicht om de ruimte waarin ik werkte met een kaars te verlichten.
Prinses Jacqueline de Croÿ was zodanig geschockeerd bij het zien van deze situatie en door het feit dat de gemeente ons aan ons lot overliet, dat zij op een bepaald ogenblik niet op de brandende kaars lette. Het gevolg hiervan was dat één van haar nylonkousen en haar broekspijp in brand schoot.
Zij werd daarbij ernstig aan het been verbrand en haar geneesheer stelde vast dat het een brandwonde van de tweede graad betrof.

De Prinses stuurde onmiddellijk een email met een foto van haar ernstige brandwonde naar de heer Lenoir van de gemeentelijke dienst Veiligheid en Openbare hygiëne van Sint-Gillis en vroeg nogmaals om hulp.
Ikzelf schreef naar Charles Michel, kamerlid en woordvoerder van de MR (Mouvement Réformateur) op wie we tevergeefs gerekend hadden. Omdat ik vond dat de maat vol was, stuurde ik een copie van mijn schrijven naar een 1000-tal email-adressen (waaronder heel wat politici).
Kort daarop ontving de Prinses een telefoontje van de heer Lenoir die voorstelde om langs te komen.

De heer Lenoir stelde bij zijn aankomst de rampzalige toestand waarin het huis zich bevond, nogmaals vast. Hij nam vervolgens contact op met de advocaat van de Prinses en met de ondernemer die ik als voorzitter van de vzw Werkgroep Morkhoven had aangesteld.
De genoemde ondernemer was, omdat er geen andere mogelijkheid meer was, op 9.10 jl. aan het dak beginnen te werken maar de in gebreke blijvende beheerder had echter per fax het bevel gegeven om deze werken onmiddellijk stop te zetten.

Zoals ik u in mijn brief van 8.10.2007 al schreef, zijn er niet alleen financiële aasgieren in het spel maar is de zaak ook politiek gekleurd. De zetel van de vzw Werkgroep Morkhoven, de vereniging die al jarenlang rond kinderpornonetwerken werkt en die men al jarenlang het zwijgen wil opleggen, is immers in het huis gevestigd en Prinses Jacqueline de Croÿ is Ondervoorzitster van de vzw Werkgroep Morkhoven.
Ook het bureel van de vzw Werkgroep Morkhoven dat zich naast het al jarenlang lekkende dak bevindt, heeft onder de waterschade te leiden gehad en dreigde onbruikbaar te worden.

U schreef mij dat het adres van de vzw Werkgroep Morkhoven niet terug te vinden is in Sint-Gillis (op de website van de Federale Overheidsdienst Justitie), maar wel op het adres Koninkrijk 61 te 2200 Morkhoven.
Ik antwoordde u daarop dat de zetel van de vzw al bijna 2 jaar lang op het adres Faiderstraat n°10 te 1060 Sint-Gillis staat en refereerde u naar de Internetadressen waarop u onze statuten en ons adres in de Faiderstraat n° 10 te Sint-Gillis kan weervinden (zie copie van mijn brief in bijlage).
Na twee maanden kreeg ik echter nog altijd geen antwoord uwentwege. Ik blijf dus aandringen op uw antwoord terzake.

Ik wens ook te weten welk referentie- en dossiernummer er aan het dossier van het huis in de Faiderstraat n°10 te Sint-Gillis werd gegeven en door welke dienst en persoon dit dossier wordt onderzocht en afgehandeld.
Het kan immers niet dat wij niet weten wie er verantwoordelijk is voor dit dossier en dat men zich -zoals Schepen Novalet-Van Vooren (VLD) dit heeft gedaan- gemakkelijkheidshalve 'onbevoegd' verklaard.

In afwachting van uw antwoord, teken ik,

Hoogachtend,

Jan Boeykens
Voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven

VZW Werkgroep Morkhoven
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis
werkgroep_morkhoven@hotmail.com


http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement
hhttp://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://werkgroep-morkhoven.skynetblogs.be/

Copie: Vlaamse ombudsman


To: mreniers@stgillis.irisnet.be
Subject: Re: uw brief van 10.9.2007
From: Jan Boeykens
Date: Mon, Sep 10 2007 2:40:32 PM
Cc lpampfer@stgilles.irisnet.be,mnovalet@stgilles.irisnet.be,sven.gatz@vlaamsparlement.be

Geachte Heer Reniers,

Betreft: uw brief van 10.9.2007

De zetel van de vzw Werkgroep Morkhoven bevindt zich volgens een document van de Federale Overheidsdienst Justitie sinds 27.12.2006 op het adres van de Faiderstraat n°10 te 1060 Brussel (n° 443.439.557) en Prinses Jacqueline de Croÿ staat in de statuten van de vzw Werkgroep Morkhoven als Ondervoorzitter vermeld.

De statuten van de vzw vind u op het volgende adressen weer:

http://www.morkhoven.droitfondamental.eu/04-statuts-ND.htm
http://www.morkhoven.droitfondamental.eu/04-statuts-FR.htm
http://www.morkhoven.droitfondamental.eu/04-statuts-GB.htm

Met vriendelijke groet,

Jan Boeykens
Voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven

vzw Werkgroep Morkhoven
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis

---------

Foto's:
- Maddy Novalet (Schepencollege Sint-Gillis, Patrimonium en dienst 'Vlaamse Zaken' - VLD)
- Charles Picqué (Burgemeester van Sint-Gillis - Parti Socialiste)
- Martine Wille (Waarnemend burgemeester van Sint-Gillis - Parti Socialiste)
- Brandwonde van Prinses de Croÿ

mercredi 10 octobre 2007

Charles Michel: belles promesses


1a.large_491334

Charles Michel (MR) - Portrait:

'Je suis une personne engagée pour ma ville, pour ma province, pour ma région et pour mon pays. Tant au travers de mes fonctions d'échevin que dans l'hémicycle de la Chambre, je travaille pour défendre des valeurs qui me sont chères : la liberté, l'équité et la responsabilité. J'aime le débat, l'échange d'arguments, voire la confrontation des idées.

Mes thèmes de prédilection sont les structures institutionnelles de notre pays, du niveau local au niveau national, la justice que je voudrais rapide, efficace et ouverte à tous mais aussi les défis de notre temps (conciliation vie privée, vie professionnelle, croissance de l'espérance de vie, etc.). Je pense que les institutions ne se justifient pas par elles-mêmes mais par les services qu'elles rendent à la population.

J'ai à coeur en tant que mandataire public d'être à l'écoute des personnes que je rencontre lors de mes permanences ou dans le cadre de manifestations associatives ou sociales. Je considère que mon engagement politique n'a de sens que si je relaye et tente de résoudre les problèmes des gens.'

http://www.charlesmichel.be/charles-michel/index.php


Verbrand1.PICT1102

Bruxelles, 10.10.2007

Hier soir des centaines litres d'eau se sont encore écoulées dans le petit salon de la Princesse de Croÿ.

L'électricité, ayant court-circuitée, l'évacuation s'est faite à la lueur de la bougie.

Un moment d'inattention, le pantalon de la princesse a prit feu. Le brulure est au 2'ième dégré selon le médecin...


PICT0947

L'asbl Werkgroep Morkhoven et la Fondation Princesse de Croÿ organisent des portes ouvertes dans la Rue Faider n°10 à Saint-Gilles

Pour information et rendez-vous: 02 537 49 97 - Rue Faider 10, 1060 Saint-Gilles - issakaba@skynet.be
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/

mardi 2 octobre 2007

De corruptie binnen de socialistische partijtop

Ambassadeur Schmidt verlaat Parijs definitief

FRO3_GDS1GV5RC.1+FF_Schmidt

Nadat men de klachten van het Herentalse Sp.a-gemeenteraadslid Victor V. gebruikte om Morkhoven-activist Marcel Vervloesem vals te beschuldigen en hem aldus het zwijgen op te leggen omtrent de kinderpornozaak Zandvoort, bleken er zo'n 30-tal processen-verbaals van zedenfeiten met kinderen en minderjarigen rond Victor V. te bestaan. De processen-verbaals van de Herentalse politie werden echter vakkundig weggestoken waarop de Antwerpse Provinciegouverneur Paulus schriftelijk mededeelde dat er 'geen onderzoek liep tegen Victor V'.

De vzw Werkgroep Morkhoven stelde een Open Brief op die gericht was aan procureur-generaal Christine Dekkers van het Hof van Beroep te Antwerpen waarin de processen-verbaals met hun respectievelijke nummers stonden weergegeven. Morkhoven-voorzitter Jan Boeykens gaf deze Open Brief in oktober 2006 af op het bureau van de Antwerpse procureur-generaal Christine Dekkers en liet een copie van de brief ter plaatse voor ontvangst afstempelen. Het blijft echter muisstil rond deze zaak.

Victor V. zetelt sinds zijn verkiezing tot gemeenteraadslid in 2006 in de Herentalse politieraad...

----------------

BRUSSEL - Met ingang van 1 oktober is de omstreden Pierre-Dominique Schmidt, naar verluidt op eigen verzoek, geen ambassadeur meer in Parijs. Hij wordt toegevoegd aan de directie van Buitenlandse Zaken.

Op eigen verzoek is Schmidt wegens gezondheidsredenen ontheven uit zijn functie. Dat viel gisteren op het ministerie van Buitenlandse Zaken te vernemen. De omstreden ambassadeur had ziekteverlof genomen tot eind september. Per 1 oktober krijgt hij een directiefunctie in Brussel. Daarmee komt er onverwacht snel een einde aan de crisis rond de ambassadeur, die ook in Frankrijk stof deed opwaaien. Schmidt had er een netwerk van prominente relaties gemobiliseerd om hem te verdedigen en België in een open brief (DS 14 september) van homofobie te beschuldigen.

De (al lang bekende) seksuele voorkeur van ambassadeur Schmidt had niets te maken met zijn terugroeping eind augustus. Hij werd beschuldigd van schriftvervalsing om een lening te krijgen die moest dienen om andere putten te delgen. Bij een aanvraag voor een lening van 75.000 euro zou een document gevoegd zijn met een vervalste handtekening van de voorzitter van de directieraad van Buitenlandse Zaken, Jan Grauls.

Schmidt, die een protégé is van de Parti Socialiste, wist zijn schorsing ongedaan te doen maken. Hij voerde voor de Raad van State aan dat hij te weinig tijd had gekregen om zich te verdedigen, en kreeg gelijk.

Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat dit alleen maar een procedurele tegenslag was, dat het dossier tegen Schmidt ijzersterk bleef, en dat minister Karel De Gucht zich niet zou laten intimideren om malversaties toe te dekken. Dat de ambassadeur zelf gevraagd heeft om gezondheidsredenen uit zijn post ontheven te worden, geeft de indruk dat hij dat besefte.

Eerder viel trouwens in kringen rond het onderzoek naar Schmidt al te vernemen dat de ambassadeur in een vertrouwelijk gesprek met minister Karel De Gucht zelf had toegegeven dat hij een vervalsing had begaan. De minister maakte daar toen een nota over die aan Justitie werd doorgegeven.

Later trok de ambassadeur, die verdedigd wordt door Marc Uyttendaele, de echtgenoot van Laurette Onkelinx (Parti Socialiste), die bekentenis weer in, zoals hij ook verklaringen aan Le Soir over de overschrijding van zijn ambassadebudgetten later weer ontkende.

De storm rond de ambassadeur trof niet alleen de ambassade in Parijs en Buitenlandse Zaken, maar ook de Stichting Biermans-Lapôtre, het Belgische studentenhuis in Parijs, dat Schmidt in zijn greep wilde krijgen.

Zijn definitieve terugkeer maakt nu de weg vrij voor Baudouin de la Kethulle de Ryhove (62), die eind augustus tot ambassadeur in Parijs werd benoemd.

Mia Doornaert
De Standaard, zaterdag 29 september 2007

DS Weekend blz. 14-16 De hybris van de ambassadeur

De corruptie binnen de socialistische partijtop


waterfetchRupo.Piqué.fetchRipo.Onkelinx.pict_102345

De franstalige socialisten die verantwoordelijk zijn voor het woonbeleid te Brussel, laten het huis waarin de zetel van de vzw Werkgroep Morkhoven is gelegen, langzaam verkrotten.

De vzw Werkgroep Morkhoven is ervan overtuigd dat dit te maken heeft met de socialistische partijtop te Brussel.

De Werkgroep Morkhoven kreeg gedurende de voorbije jaren niet alleen te maken met Sp.a-kamerlid Jan Peeters die in het partijbureau van de Sp.a te Brussel zetelt en die het Herentalse Sp.a-bestuurslid Victor V. die de valse klachten tegen Morkhoven-activist Marcel Vervloesem organiseerde, onvoorwaardelijk ondersteunde.

De Werkgroep ondervond immers ook een radicale tegenwerking van de franstalige justitieminister Laurette Onkelinx (Parti Socialiste) die onverbrekelijk met het PS-partijkopstuk Elio Di Rupo is verbonden.
Ecolo-parlementslid Zoé Genot kreeg van Onkelinx bijvoorbeeld geen antwoord op haar vraag in hoeverre het onderzoek naar de kinderpornozaak Zandvoort was gevorderd en Onkelinx noemde het Zandvoort-dossier zelfs een 'individueel dossier' terwijl de federale politie het in haar rapport over 88.000 verschillende slachtoffers had.

Dat bracht met zich mee dat geen enkel kind in deze zaak geidentificeerd werd en de tientallen kinderpornoproducenten en kindermisbruikers nooit opgespoord en vervolgd werden.

Merkwaardig in deze zaak is het feit dat de Belgische parlementsleden deze gang van zaken niet meer dan normaal vonden en dat de pers zich nooit vragen stelde bij deze kwestie.


Vrijdag 28 september 2007

Irisziekenhuizen krijgen aanbevelingen van Picqué

Brussel - De commissie Sociale Zaken en Gezondheid van het Brussels parlement zal woensdag de Brusselse regering ondervragen over het beheer van de Brusselse openbare Irisziekenhuizen.

Vorig jaar kende de Iriskoepel een financieel tekort van 23 miljoen euro, dat hoofdzakelijk te wijten is aan de toestand van het Brugmannziekenhuis. Het tekort wat minder groot is dan gevreesd. Toch stond in het budget maar een tekort van 10 miljoen euro ingeschreven.

De Brusselse regering voorziet alvast geen bijkomend geld van het Gewest. Maar minister-president Charles Picqué (PS) gaat wel aanbevelingen doen over de verbetering van het beheer van de ziekenhuizenkoepel en de organisatie van de interne organen. De regering kan zelf geen maatregelen nemen. Dat is de taak van de raad van bestuur van Iris.

© FM Brussel

----------------------------------------

dinsdag 25 september 2007

Onkelinx wordt lid van raad van bestuur Iriskoepel

Brussel - Aftredend minister Laurette Onkelinx (PS) treedt toe tot de raad van bestuur van Iris, de koepel die de Brusselse openbare ziekenhuizen beheert. Onkelinx wordt ook genoemd als mogelijke volgende voorzitter, maar dat bericht wordt door niemand bevestigd.

Tijdens een geheime stemming maandag in de gemeenteraad van Brussel-Stad werd minister Onkelinx verkozen om deel uit te maken van de raad van bestuur van de Iriskoepel. Sommigen zien in Onkelinx de opvolgster van haar partijgenoot Yvan Mayeur, maar die stelling wou niemand officieel bevestigen. De eventuele aanstelling van Onkelinx stuit alvast op kritiek van de MR-oppositie.

Volgens de MR zou het een verlies betekenen van de invloed van het Brussels stadsbestuur in de structuren waarin ze vertegenwoordigd is. Een Iris-voorzitterschap van Onkelinx zou bovendien neerkomen op een openlijke afkeuring voor de Brusselse socialistische schepenen Faouzia Hariche en Philippe Close, zo luidt nog de kritiek van de MR. De kandidatuur van schepen Hariche oogstte voor de zomer dan weer al op kritiek van alle Vlaamse partijen omdat Hariche geen Nederlands spreekt.

Onkelinx is momenteel vicepremier en minister van Justitie in de ontslagnemende federale regering en PS-gemeenteraadslid in Schaarbeek.

© FM Brussel / tvbrussel

----------------------------------------

vrijdag 14 september 2007

MR verwijt PS slecht beheer van Irisziekenhuizen - Brugmannziekenhuis is grootste zorgenkind

Brussel - Franstalige liberalen en socialisten zijn het niet meer eens over het beheer van de Brusselse openbare Irisziekenhuizen. Volgens de MR is er een tekort van 25 miljoen euro, en dat ondanks een investering door de Brusselse overheid van 114 miljoen euro. De PS vindt dat de MR overdrijft.

De lamentabele financiële toestand van de Irisziekenhuizen zorgt al langer voor ongenoegen bij vooral Nederlandstalige Brusselse politici. Nu trekken ook de Franstalige liberalen van de MR aan de alarmbel.

Sinds 2002 hoest de Brusselse regering per jaar tien miljoen euro op om de verliezen van de Brusselse openbare ziekenhuizen bij te passen. En dat is nog niet genoeg om de financiële put te dichten, daarom krijgen ze nog extra geld toegestopt. Maar trop is teveel, zegt MR nu.

"Sinds 2003 heeft de Brusselse regering al 114 miljoen euro gegeven aan de Irisziekenhuizen. Maar de situatie verergert alleen maar. Er is nu een verlies van 25 miljoen euro," weet Brussels parlementslid Didier Gosuin (MR).

Yvan Mayeur (PS), de voorzitter van de Irisziekenhuizen, minimaliseert de financiële moeilijkheden. "Er zijn problemen bij Brugmannziekenhuis, maar de situatie is aan het verbeteren. Dit jaar gaan we van een tekort van dertien miljoen naar een tekort van zeven miljoen."

Maar alle vijf Irisziekenhuizen blijven wel verlieslatend, zegt de MR. Volgens Didier Gosuin ligt dat aan het slechte beheer van de Iriskoepel. "Er is al drie jaar geen gedelegeerd-bestuurder en de voorzitter is al drie maanden ontslagnemend. Er is geen leiding en er is geen strategisch plan meer. Het huidige plan is geldig van 2002 tot 2006. De regering geeft geld zonder controle, opvolging of transparantie." Volgens Mayeur krijgen alle betrokken partijen wel degelijk inzage in de cijfers.

Eind september buigt een parlementaire commissie zich over het Irisrapport. Mayeur vraagt van het Gewest voor de volgende jaren tien miljoen per jaar. Ook komt er een nieuwe raad van bestuur met een nieuwe gedelegeerd bestuurder. Op 3 oktober wordt de opvolger van Mayeur als voorzitter bekend gemaakt.

© tvbrussel / FM Brussel

------------------

Foto's: Jan Boeykens, Voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven - Charles Piqué, burgemeester Sint-Gillis, Minister-President Brussel (PS) - Elio Di Rupo, aftredend PS-partijvoorzitter - Elio Di Rupo - Justitieminister Laurette Onkelinx (PS)

De klachten tegen Morkhoven-activist Marcel Vervloesem

 

Klachten tegen Morkhoven-activist Marcel Vervloesem werden betaald

Image Hosted by ImageShack.us

Op 23 februari 2004 schreef Peter Wouters, één van de zogenaamde slachtoffers van de Morkhoven-activist Marcel Vervloesem (Marcel Vervloesem werd op 15.11.2006 voor diens klachten vrijgesproken), in een aangetekende brief aan de Procureur des Konings te Turnhout en aan de advocaat van Marcel Vervloesem dat hij 'nooit het slachtoffer was geweest van aanranding door Marcel Vervloesem maar dat hij wel het slachtoffer was geweest van Johan Danneels (een ander zogenaamd slachtoffer voor wiens klachten Marcel Vervloesem werd vrijgesproken) en een zekere Eddy Bellens.

Wat meer is, in zijn brief deelde Wouters mede dat 'de klachten op vraag van het Herentalse Sp.a-bestuurslid Victor V. (vernoemd in een 30-tal PV's van zedenfeiten met minderjarigen) tot stand kwamen' en hijzelf en Johan Danneels voor die klachtneerleggingen en getuigenissen 'elks 10.000 BF. (250 Euro) van Victor V. kregen aangeboden'.
Verder schreef Wouters dat Victor V. nog eens 5.000 BF extra aanbood 'als men Marcel Vervloesem voor de televisie van aanranding wilde betichten'.

Wouters die beweerde zijn klacht te willen intrekken, besloot zijn brief tenslotte met de volgende woorden: 'Ik heb eerder mijn klacht al ingetrokken maar werd toen bedreigd door Victor V. dat, indien ik bij die klachtintrekking zou blijven, men mijn kinderen zou afpakken. Daarom heb ik toen gedeeltelijk de feiten bevestigd en ontkend'.

De Werkgroep Morkhoven vraagt zich af waarom de Procureur des Konings van Turnhout geen rekening hield met deze brief en waarom de in de brief opgesomde feiten nooit onderzocht werden.

Waar bevindt de brief zich op dit ogenblik ?



Aangetekend - Westerlo, 24 februari 2004

Aan Advokaat Defrance Dominique, Scheldeweg 50, 9090 Gontrode
Aan Procureur des Konings, Kasteelplein 1, 2300 Turnhout

Uw dossier TU37.10.102448-98 inzake Vervloesem Marcel

Als betrokken persoon in dit dossier laat ik uitdrukkelijk weten dat ik mijn klacht wegens aanranding der eerbaarheid die ingediend was tegen Marcel Vervloesem volledig terug intrek. Ik wens tevens niet dat Meester Machteld Francken nog uit mijn naam op het proces zou pleiten.

Ik ben nooit slachtoffer geweest van aanranding door Marcel Vervloesem op mijn persoon. Wel ben ik het slachtoffer geweest van aanranding op mijn persoon door Johan Danneels in de woning van Eddy Bellens. Eddy Bellens had van die feiten foto's genomen.

De klachten van Johan Danneels en mijzelf tegen Marcel Vervloesem zijn tot stand gekomen op vraag van Victor Vervloesem. Ikzelf en Johan Danneels kregen voor die klachtneerleggingen en onze getuigenissen elk 10.000 bfr. van Victor Vervloesem.
Johan Danneels nam dat geld van Victor Vervloesem aan. Ikzelf heb dat geweigerd. Victor Vervloesem wilde toen de 10.000 bfr. nog verhogen met een extra som van 5.000 fr., als ik voor de televisie Marcel Vervloesem wilde betichten van aanranding. De feiten deden zich voor in het huis van Eddy Bellens.

Ik heb eerder mijn klacht ingetrokken maar werd toen bedreigd door Victor Vervloesem dat indien ik bij die klachtintrekking zou blijven men mijn kinderen zou afpakken. Daarom heb ik toen gedeeltelijk de feiten bevestigd en ontkend.

Peter Wouters, Gerststraat 8, 2260 Westerlo

Gezien voor wettiging van de handtekening Wouters Peter, Westerlo, 23.2.2004, De Burgemeester ( + stempel van de gemeente )

mardi 28 août 2007

Wanbeleid in Brussel


Brief aan Schepen Mady Novalet-Van Vooren (VLD)

image031


Het huis in de Faiderstraat n° 10 te Sint-Gillis alwaar de zetel van de vzw Werkgroep Morkhoven is gevestigd is en dat in 1882 in opdracht van Graaf Eugène Goblet d'Alviella volgens de plannen van de bekende Belgische architect Van Rysselberghe werd gebouwd, staat al jarenlang te verkrotten.
Op enkele jaren tijd drupten er zo eventjes 7.000 liters water door het dak van het gebouw waarvan de gevel geklasseerd werd.
Op Françoise Dupuis, Brusselse Staatssecretaris voor Woonbeleid (Parti Socialiste), hoeft de vzw Werkgroep Morkhoven niet te rekenen maar ook andere politici en diensten blijven in gebreke. Zoals gewoonlijk schuift men de verantwoordelijkheid naar elkaar toe en laat men het huis verkrotten zonder op te treden.
De betrokken politieke partijen (PS, VLD) zijn in dit geval ook toevallig de politieke partijen die de kinderpornozaak Zandvoort dichtdekten...

--------

Mady Novalet-Van Vooren
Schepen van Vlaamse Aangelegenheden, Erfgoed en Duurzame Ontwikkeling
Gemeentehuis
1060 Sint-Gillis

Geachte Mevrouw,

Betreft: Verkrotting van het gebouw in de Faiderstraat n° 10, 1060 Sint-Gillis

VLD-volksvertegenwoordiger Sven Gatz zond ons op 30 juli 2007 een copie van uw antwoord in verband met de hogervermelde zaak.
Daarin zei u dat uw kabinetsmedewerkster Mevrouw Bosmans u over mijn bezoek had gesproken en dat zij 'het nodige had gedaan bij de dienst Hygiëne'.

Verder meldde u dat u de dienst Hygiëne had gecontacteerd en dat deze u 'bevestigde dat zij schriftelijk had geantwoord aan Mevrouw de Croÿ'.

U sloot uw schrijven tenslotte af met de volgende woorden: 'U kan zien dat deze zaak ons niet onberoerd laat. Het gaat hier echter om een gebouw dat niet onder mijn bevoegdheid valt, maar ik volg de zaak wel degelijk op'.

Bij nazicht blijkt dat ik u en uw dienst 'Vlaamse Aangelegenheden' een 4-tal malen heb geschreven. De eerste brief die ik persoonlijk aan u richtte, dateert zelfs van 2 maart 2007 en het is dan ook zeer vreemd dat Mevrouw Bosmans zich tijdens mijn bezoek in juni van dit jaar, enkel maar 'iets vaag herinnerde'.

Verder had ik graag van u vernomen wat Mevrouw Bosmans in feite bedoelt met de woorden dat zij 'het nodige bij de Dienst Hygiëne heeft gedaan'.
Sinds de dienst Hygiëne met de dienst Urbanisatie van Sint Gillis + de dienst ter Bescherming van Monumenten en Landschappen in januari 2007 het huis bezocht en de rampzalige toestand vaststelde, heeft zij immers niets gedaan en zijn er nog eens 1.145 liters water door het dak gelekt. Tijdens de hevige regenval van vorige week mocht ik bijvoorbeeld nog eens 300 liters water met emmers door het raam kappen.
Ik wens dus duidelijkheid op dit vlak en ik verwacht dat de dienst Hygiëne iets daadwerkelijk onderneemt. Ik heb niets aan mooie woorden.
Kan u mij, om te beginnen, misschien het dossiernummer opgeven dat de dienst Hygiëne aan het dossier inzake het huis in de Faiderstraat n° 10 te Sint-Gillis heeft toegekend ?

Mag ik tevens doen opmerken dat Prinses de Croÿ in tegenstelling tot wat u beweert, geen schriftelijk antwoord van de dienst Hygiëne heeft ontvangen ?

U schrijft mij dat het gebouw in de Faiderstraat n° 10 te Sint-Gillis niet 'onder uw bevoegdheid valt' terwijl u toch Schepen van Erfgoed bent en dit gebouw deel uitmaakt van het socio-culturele erfgoed van de gemeente Sint-Gillis. Maar kom, laat ons niet teveel met bevoegdheden spelen.
Kan u mij mededelen waarom u niet bevoegd bent en wie er dan wél bevoegd is voor dit gebouw ? Kan u mij ook zeggen aan welke bevoegde dienst of persoon u dit dossier hebt doorgegeven ?
Nam u reeds contact op met Mevrouw Martine Wille, burgemeester van Sint-Gliis, die ons schriftelijk mededeelde dat zij op basis van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet, de gemeente opdracht zou geven om de noodzakelijke maatregelen te nemen om de waterinfiltratie en de verdere verkrotting van het huis te voorkomen ?

Tenslotte had ik graag van u vernomen op welke manier en onder welk dossiernummer u deze zaak zelf opvolgt en wat de stand van zaken is in dit dossier.

In afwachting van uw antwoord, teken ik,

Hoogachtend,

Jan Boeykens
Voorzitter vzw Werkgroep Morkhoven

VZW Werkgroep Morkhoven
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis
werkgroep_morkhoven@hotmail.com - issakaba@skynet.be


Open Deur Dagen - Portes Ouvertes

De vzw Werkgroep Morkhoven en de Stichting Prinses de Croÿ organiseren open-deur-dagen in de Faiderstraat n°10 te Sint-Gillis / L'asbl Werkgroep Morkhoven et le Fondation Princesse de Croÿ organisent des portes ouvertes dans la Rue de Faider n°10 à Saint-Gilles

Voor informatie en afspraken / Pour information et rendez-vous: 02 537 49 97 - Faiderstraat 10, 1060 Sint-Gillis - issakaba@skynet.be
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/

mardi 31 juillet 2007

Franstalige socialisten zwijgen - VLD verklaart zich 'onbevoegd'


Image Hosted by ImageShack.us

De Brusselse overheden laten het huis met geklasseerde voorgevel in de Faiderstraat n°10 te Sint-Gillis-Brussel waarin de zetel van de vzw Werkgroep Morkhoven gevestigd is, langzaam verkrotten.
Nadat er zo'n 6000 liters water door het dak drupten waardoor het appartement van Prinses de Croÿ gedeeltelijk onbewoonbaar werd gemaakt, kwamen de diensten Urbanisme en Hygiëne van Sint-Gillis een kijkje nemen. Ook de dienst voor de Bescherming van Monumenten en Landschappen kwam langs. Zij stelden de zware schade aan het huis vast.
De plaatsvervangende burgemeester Martine Wille (Parti Socialiste) zond tevens een schrijven naar de beheerder-immobiliënrechtenexpert die door de vrederechter was aangesteld om het huis als een 'goede vader des huizes' te beheren en vroeg hem beleefd om iets tegen de aanhoudende waterinfiltratie in het huis te ondernemen. Zoniet zou de gemeente zich verplicht zien om artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet toe te passen en zelf het nodige te doen.
Tot dan leek alles goed te gaan...
De beheerder beschuldigde het gemeentebestuur van Sint-Gillis echter van 'partijdigheid' en trok zich niets aan van de brief van de burgemeester. Hij liet het huis verder verkrotten. De burgemeester, de diensten Hygiëne en Urbanisme, de dienst Bescherming van Monumenten en Landschappen en het gemeentebestuur van Sint-Gillis reageerden niet. Daardoor kwamen er sinds januari 2007 opnieuw meer dan 600 liters water door het dak gedrupt.
De vzw Werkgroep Morkhoven contacteerde een paar malen Françose Dupuis, Brusselse Staatssecretaris voor Woonbeleid (Parti Socialiste), maar die vond de zaak blijkbaar niet ernstig genoeg. Ook de dienst 'Vlaamse Aangelegenheden' van Sint-Gillis die onder de verantwoordelijkheid valt van Schepen Novalis-Van Vooren (VLD) werd in mei 2007 voor een eerste maal maar zonder resultaat gecontacteerd.
De Werkgroep Morkhoven nam daarop contact op met de Brusselse VLD-volksvertegenwoordiger Sven Gatz die zich tot Schepen Van Vooren richtte. Van Vooren antwoordde hem dat Mevrouw Bosmans van de dienst voor Vlaamse Aangelegenheden in juli 2007 aan de dienst Hygiëne had gevraagd om 'het nodige te doen'. De dienst 'Hygiëne' zou daarop naar Prinses de Croÿ hebben geschreven alhoewel de Prinses geen brief blijkt te hebben ontvangen.
Volgens Van Vooren valt het gebouw in de Faiderstraat n° 10 waarvan de gevel geklasseerd werd, 'niet onder haar bevoegdheid'. Het huis maakt met andere woorden geen deel uit van het Patrimonium van Sint-Gillis waarvoor Van Vooren als Schepen van Erfgoed bevoegd is...


Van: Sven Gatz
Verzonden: maandag 30 juli 2007 10:12:05
Aan: werkgroep_morkhoven@hotmail.com
Onderwerp: FW: TER INFORMATIE

Vriendelijke Groeten,

Sven Gatz
Vlaams Volksvertegenwoordiger

-------------------

Van: Magdalena Novalet-Van Vooren [mailto:mnovalet@stgilles.irisnet.be]
Verzonden: dinsdag, juli 2007 12:45
Aan: sabinemathus; david.baele.health.fgov.be; mpayfa.bgm; jgypers.molenbeek; jeugd.etterbeek; kabinet.F.Hariche; coppensrene; joseangeli.forest; cultuur.ukkel; boris.dillies; e.bott.woluwe; sahruil.stgillis; sarah.verhees.elsene; Magdalena Novalet-Van Vooren; els.geeraerts.health.fgov; amclaeys.woluwe; daan.de-moerloose; catherine.cornu.health.fgov; paul.boeckmans; bvangoidtsenhoven; pascaldubois; cdejonghe.woluwe; cultuurbeleid.molenbeek; aloys.rigaut; katrien.broekaert.health; marijke.dejonghe.vlaanderen; vanhengel; kim.strauven; sven.gatz.vlaamsparlement; aelkhannouss.molenbeek; hgryseels.schaarbeek; greet.bonte; kabinet.burgemeester.woluwe1150; brigitte.depauw.cdenv; hmennekens.vanhengel; jjoannes.evere; mdehingvdb.ganshoren; gino.hoebeeck.minfin.fed; jdeblaere.woluwe; Stéphan ie Bosmans; carlos.theus.etterbeek; francois.dedonnea.lachambre; bea.diallo.ixelles; alexander.gillemon; avermeylen; jvandamme.molenbeek; Stéphanie Bosmans; ndheere.anderlecht; pdecabooter.1082berchem; bram.bresseleers.bibliotheek; stefanector; ethel.savelkoul; luckasvandertaelen.forest; jeanlucvanraes; pdufour.ixelles; monique.wylock.belgium.fed; kristien.stessens.health.fgov.be; frank.geets.just.fgov.be; yasminaverbeeck; mmombersschepers.jette; patrick.debouverie; carladejonghe; jean-luc.liens; dietger.geeraert.just.fgov.be; oliviercuvelier; arlette.debacker; j.crucifix.oudergem; ldenys.schaarbeek; gypers; fmiroir.anderlecht; stefan.cornelis.vldbrussel; filip.waghemans.health.fgov.be; b.collard.oudergem; bdespirlet.woluwe; kabosman.vub
Onderwerp: TER INFORMATIE

Geachte Heer Boeykens,

Mevrouw Bosmans heeft mij over uw bezoek gesproken en heeft het nodige gedaan bij onze Dienst Hygiëne.

Ik heb de dienst Hygiëne deze morgen gecontacteerd en deze bevestigt mij schriftelijk te hebben geantwoord aan Mevrouw de Crooey.

Zoals u ziet laat deze zaak ons niet onberoerd, het gaat hier echter om een gebouw dat niet onder mijn bevoegdheid valt, maar ik volg de zaak wel degelijk op.

Met hoogachting,

Mady NOVALET – VAN VOOREN,
Schepen van Vlaamse Aangelegenheden, Erfgoed en Duurzame Ontwikkeling.


http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/

Foto: Marcel Vervloesem en Jan Boeykens van de vzw Werkgroep Morkhoven - Beide actievoerders denken dat de problemen met het huis te maken kunnen hebben met Laurette Onkelinx (Parti Socialiste). Toen Ecolo-parlementslid Zoé Genot vroeg wat de stand van zaken was in het onderzoek naar de kinderpornozaak Zandvoort, antwoordde Onkelinx dat het slechts een 'individueel dossier' betrof.

lundi 30 juillet 2007

La politique du logement à Bruxelles


Van: Fondation Pcesse de Croÿ
Verzonden: zondag 29 juli 2007 16:49:33
Aan: sven.gatz.vlaamsparlement, "werkgroep morkhoven",
Onderwerp: Re: VLD laat Vlamingen stikken

Image Hosted by ImageShack.us

Cher Mr Gatz,

Je reçois copie de votre courrier avec surprise. Nous n'avons pas reçu la réponse de Mme Novalet-Van Vooren, échevin VLD à Saint-Gilles, à quatre courriers, dont le premier a été envoyé en mai au service des affaires flamandes de Saint Gilles.

Pour rappel, cela fait plus de cinq ans que l'aile de mon hôtel particulier tombe en ruine, sans que je ne parvienne, même par voies judiciaires, à faire réparer un trou dans le toit. Pourtant, j'ai payé plus de 32.000-euro pour ce faire, en ce compris les frais d'avocats, en l'attente que la justice définisse les responsabilités. Il s'est avéré récemment que le blocage des copropriétaires minoritaires de la maison avait eut à la source, un permis d'urbanisme octroyé suite à une erreur administrative !

Le Werkgroep Morkhoven, dont le siège social est domicilié là, subit cette situation depuis quatre ans, stupéfait de voir la manière dont le service des affaires flamandes traitent un dossier où des flamands sont gravement lésés à Bruxelles. Nous savons qu'un bourgmestre est en mesure de faire effectuer des travaux dans la quinzaine, lorsqu'il y a situation de danger pour la sécurité publique et la santé des occupants d'une maison. Ceci est le cas, confirmé par le service de l'hygiène de la commune de Saint Gilles.

La lenteur de la justice étant, la seule solution est que la commune fasse appliquer la nouvelle loi communale sans plus tarder et ce à charge de qui de droit, ainsi que Mme Wille nous l'a assuré le 26 janvier 2007. Il n'y a donc aucun justificatif, à ce que la situation reste inchangée, six mois plus tard et malgré nos appels au secours, sinon un but de nuire, ou de nous chasser de chez nous.

Nous savons également que la commune n'aurait jamais osé pareil comportement du vivant de mon père, lui imposant des conditions de vie en violation des lois européennes ou l'obligeant à déménager de sa chambre à coucher !

L'an dernier, Mme Ampe, parlementaire du VLD, ne trouva pas mieux que de me conseiller de vendre mes appartements, depuis avérés ruinés des suites d'une « erreur administrative ». Je devrais donc renoncer à la moitié de mon capital pour l'offrir à un heureux acheteur qui pourra reconstruire en obtenant le respect de ses droits fondamentaux que la commune me refuse ?

J'ose donc espérer que les responsables politiques se positionneront dans une affaire manifestement politique et je m'engage à soulager Saint Gilles de ma présence, à la condition que je puisse revendre mon bien à sa valeur réelle.

Bien à vous,

Jacqueline de Croÿ

-----------------

Foto: les activistes du Werkgroep Morkhoven

http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/
http://groups.msn.com/WerkgroepMorkhoven

Sven Gatz est membre du VLD au Parlement bruxellois

dimanche 29 juillet 2007

Brusselse politici eisen 'meer aandacht' voor Brussel

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Duizenden mensen ondertekenden een petitie waarin zij meer aandacht vroegen voor Brussel.
Voor mensen die in een onmenselijk woonsituatie verkeren, kunnen de Brusselse regering en gemeenten echter 'niets doen' en wensen zij zelfs geen gebruik te maken van de Nieuwe Gemeentewet...

---------

Brussel - Na de kritiek van de Brusselse minister-president en van de Brusselse Bond voor Recht op Wonen, uit nu ook het Brussels platform 'Wij bestaan' haar ongenoegen over de formatienota van formateur Yves Leterme (CD&V). De nota heeft te weinig aandacht voor het Brussels Gewest, luidt het, en ziet Brussel enkel als een probleem.

De groep academici, werkgevers en gewone Brusselaars achter het platform 'Wij bestaan' vroeg in de aanloop naar de federale regeringsonderhandelingen al aandacht voor Brussel. Ze verzamelden bijna 10.000 handtekeningen van mensen die hun oproep ondersteunen.

In de formatienota die vandaag op tafel ligt, vinden ze de gevraagde aandacht echter niet terug. Integendeel, de nota van Leterme ziet het Brussels Gewest enkel als een probleem, onder meer in de context van de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. De groep verzet zich tegen meer inspraak van de gemeenschappen in Brussel en pleit voor een sterkere Brusselse gemeenschap.

'Wij bestaan' roept minister-president Charles Picqué (PS) nu op om samen met alle andere Brusselse politici meer aandacht voor Brussel op te eisen. Picqué laakte eerder al het gebrek aan aandacht voor Brussel in de nota van Leterme, net als de Brusselse Bond voor Recht op Wonen.

Brussel Nieuws, vrijdag 27 juli 2007

Woonbeleid Brussel:
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/

dimanche 22 juillet 2007

Verkrotting in Brussel: Fortstraat Sint-Gillis


070131_fortstraat 002_0001In de Fortstraat staat al zeven jaar een kraan - Aanslepende bouwwerken doen handelaars deuren sluiten

Sint-gillis - Aanhoudende bouwwerken nekken de Fortstraat in Sint-Gillis. Ook de fameuze dierenspeciaalzaak Zoo Saint-Gillois sluit nu de deuren. ,,Een jammerlijk einde voor een traditie van meer dan een halve eeuw oud'', zegt uitbater Jean-Claude Nolmans.

--------

De Fortstraat was lang dé handelsstraat van Sint-Gillis. Sinds 2000 gaat het er echter almaar bergaf. Aanslepende bouwwerken en het daardoor verlies aan parkeerplaatsen jagen de klanten weg.

“In 2000 begonnen de werkzaamheden aan de winkel Match” zegt Jean-Claude Nolmans, de uitbater van Zoo Saint-Gillois. “Vooraf waren we op het stadhuis geroepen voor inzage in de plannen. Het zag er goed uit. De winkel, gelegen aan de Waterloosesteenweg, zou achteraan in de Fortstraat ook een uitgang hebben.
Formidabel, want zo’n zaak is een echte locomotief voor een handelstraat”.

Dat de werkzaamheden twee jaren uitliepen, namen de handelaars er maar bij. Want er was nog meer fraais in het vooruitzicht gesteld. Op de hoek van de straat zouden drie terrassen komen en in de Fortstraat was zelfs een passage speciaal voor wandelaars gepland.

Het viel allemaal anders uit. De winkel Match kreeg geen uitgang achteraan en de Fortstraat kon niet van de plannen profiteren. De passage voor de voetgangers kwam er ook niet. Maar de terrassen misschien dan wel? “Vergeet het. Daar waar de terrassen zouden komen, begon de gemeente met de bouw van sociale woningen.
Daarvoor is eerst een oud gebouw neergehaald. Toen dat gebeurde werden we verwittigd: ze zouden de muren in het gebouw duwen. Tot ze eraan begonnen.
Bleek dat ze de muren gewoon op straat duwden. Als gevolg daarvan kwam een joekel van een stofwolk vrij en konden we niet anders dan de deuren sluiten.”

De bouw van die sociale woningen is ondertussen al meer dan drie jaar aan de gang en het einde is niet in zicht. “Dat komt deels omdat de eerste bouwheer failliet is gegaan,” zegt Nolmans. Ondertussen is er een opvolger aan de slag. Maar bouwen betekent bouwmaterialen aanslepen en daarvoor is plaats nodig. Dus wordt elke dag een flink aantal parkeerplaatsen in de Fortstraat afgesloten. Door het gebrek aan parkeerplaats, mijden de klanten de Fortstraat. Met als gevolg dat de ene zaak na de andere de deuren sluit.

“Enkele weken geleden sloot een zaak in kinderkledij. Ook de viswinkel is al dicht en eerder sloot mijn overbuur, die stoffen verkocht, ook al de deuren”, zegtNolmans.

Jean-Claude Nolmans is 61, maar gaat dit jaar vervroegd op pensioen. “Mijn moeder opende destijds de dierenspeciaalzaak. Twintig jaar geleden nam ik ze over. Sinds de werkzaamheden in de straat daalt de omzet elk jaar. Het heeft geen zin nog langer open te blijven, voor die twee of drie klanten per dag. Ik sluit binnenkort. Dat doe ik deels ook om voor mijn vrouw te zorgen. Ze kreeg een depressie door al die toestanden”.

Uit: De Standaard, editie Vlaams-Brabant/Brussel, 29 januari 2007, p.20. - nieuwsblad.be/Sint-Gillis - 29.1.2007


Jarenlange werken verjagen handelaars Fortstraat

Sint-Gillis - In de Fortstraat in Sint-Gillis sluiten almaar meer handelaars hun winkels. Er worden al zeven jaar onafgebroken werken uitgevoerd in de straat. Dat zorgde niet alleen voor veel overlast, maar ook voor een nijpend tekort aan parkeerplaatsen.

Steeds meer klanten bleven weg uit de Fortstraat. In 2000 gingen de werken van start met de aanpassingswerken aan een plaatselijk warenhuis. Er zou ook een wandelzone komen en ruimte voor terrassen.

De plaatselijke middenstand was toen erg enthousiast over de plannen, maar uiteindelijk kwam er van die plannen niets in huis: de ruimte zou uiteindelijk opgevuld worden door sociale woningen. Al zijn ook die door allerlei problemen nog steeds in aanbouw.

Een directe oplossing voor het de leegloop van de Fortstraat is er voorlopig niet.

Brussel Nieuws dinsdag 30 januari 2007 - © FM Brussel

'De VLD verdedigt de belangen van de Vlamingen in Brussel'


NOVALET - VAN VOOREN.img43bd27b75643eBrussel, 22.7.2007 - Inzake de verkrotting van het geklasseerde huis in de Faiderstraat n° 10 te 1060 Sint-Gillis, werden zowel Martine Wille, waarnemend burgemeester van Sint-Gillis (Parti Socialiste), als de schepenen gecontacteerd.

Martine Wille schreef in januari 2007 naar de door de vrederechter aangestelde beheerder-immobiliënexpert van het huis dat zij artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet zou laten toepassen indien er niets tegen de waterinfiltratie van het huis zou worden ondernomen. De beheerder liet het huis echter verder verkommeren zonder dat Martine Wille daartegen protesteerde. Sinds januari 2007 kwamen daardoor opnieuw meer dan 600 liters doorheen het dak gedrupt.

Schepen Cathy Marcus (Parti Socialiste) die verantwoordelijk is voor huisvesting in Sint-Gillis, trok zich tot nogtoe niets aan van de verkrotting van het historische huis en de gezondheid van de bewoners.

Ook voor Mady Novalet-Van Vooren (VLD), schepen bevoegd voor Vlaamse aangelegenheden, duurzame ontwikkeling en patrimonium, is de verkrotting van historische huizen in Sint-Gillis een normale zaak.

Omdat de zetel van de vzw Werkgroep Morkhoven zich sinds vorig jaar in het huis bevindt, nam Morkhoven-voorzitter Jan Boeykens enkele weken geleden persoonlijk contact op met Mevrouw Stéphanie Bosmans, Cultuurbeleidscoördinator van de dienst 'Vlaamse Aangelegenheden' van schepen Novalet-Van Vooren. Mvr. Bosmans meende zich 'nog iets te herinneren', nam snel een paar vluchtige notities en liet niets meer van zich horen. Het is op die manier dat de VLD de belangen van de Vlamingen in Brussel verdedigt...

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us


De samenstelling van de nieuwe gemeenteraad en schepencollege van Sint-Gillis.

Meerderheid
LB (PS) (18), MR (6)

Oppositie
Ecolo (7), CDH (4)

Burgemeester
Charles Picqué (PS) Politie, algemene zaken, stedenbouw, cultuur. De minister-president wordt vervangen door Martine Wille (PS) als waarnemend burgemeester.

OCMW-voorzitter
Jean Spinette (LB-PS)

Vlaamse schepen
Mady Novalet-Van Vooren (VLD) wordt bevoegd voor Vlaamse aangelegenheden, duurzame ontwikkeling en patrimonium voor drie jaar, daarna geeft ze de fakkel door aan Willem Stevens (LB-SP.A). Novalet-Van Vooren werd vijf jaar geleden de eerste Vlaamse schepen sinds decennia, ze tekende een eigen cultuurbeleid uit en is bezig met een Nederlandstalige bibliotheek.

Andere schepenen
- Alain Leduc (LB-PS) Werk en vorming, sport, sociale cohesie, onderwijs voor sociale promotie
- Patrick Debouverie (MR-PRL) Economische ontwikkeling, toerisme, juridische zaken
- Carlo Luyckx (LB-PS) Burgerlijke stand, Europese zaken, erediensten, financiën, mobiliteit, informatica
- Martine Wille (LB-PS) openbaar onderwijs en de bevoegdheden van de burgemeester (zie hoger)
- Anne Vanesse (LB-PS) Crèches, gezin, gelijke kansen mannen–vrouwen, openbare gezondheid
- Saïd Ahruil (LB-PS) Jeugd, groene ruimten en beplantingen, veiligheids- en preventiecontract
- Cathy Marcus (LB-PS) Grondregie, huisvesting, wijkcontracten, voogdij over het OCMW, Europese programma’s

Nederlandstalige gemeenteraadsleden
- Willem Stevens (LB-SP.A) wordt over drie jaar schepen. Begon zijn politieke carrière bij Agalev en werkt nu als fractiesecretaris voor SP.A-Spirit in het Brussels parlement.
- Nathalie Espeel (Groen!) was tijdens de vorige bestuursperiode OCMW-raadslid; nu verhuist ze naar de oppositiebanken.

zondag 17 december 2006, Brussel Deze Week

---------------

http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/

mardi 29 mai 2007

Parti Socialiste Bruxelles: corrupt woonbeleid

'De gemeente is de regisseur van het Woonbeleid' zei Marino Keulen, de Vlaamse minister van Woonbeleid. In Brussel lijkt deze regel echter niet te gelden. Woonschandalen maken deel uit van de corruptie en de bestuursonbekwaamheid van de Brusselse regering die de nederlandstalige burger als een tweederangsburger beschouwt.
De franstalige socialisten die verantwoordelijk zijn voor het Woonbeleid te Brussel, laten huizen en appartementen verkrotten zodat men er lofts van kan maken.Leegstand en verkrotting maken al jarenlang deel uit van het Brusselse Woonbeleid. De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) sprak in 2004 van liefst 15.000 leegstaande woningen.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Brussel, 29.5.2007 - Het huis in de Faiderstraat n° 10 te Brussel met zijn geklasseerde voorgevel, werd in 1882 op vraag van Graaf Eugène Goblet d'Alviella door architect Van Rysselberghe gebouwd.

Op 4.9.2000 ondertekenden de verschillende eigenaren van het huis een contract waarin stond dat de dakbedekkingen van de twee daken van het huis zouden hernieuwd worden.
Het bovenste dak werd tegen de schappelijke prijs van 3.368 Euro herlegd maar van de werkzaamheden aan het kleinere dak op de eerste verdieping kwam echter niets in huis nadat het appartement op de tweede verdieping in 2001 van eigenaar veranderde.

De nieuwe eigenaar, een advocaat, blokkeerde namelijk de nog uit te voeren dakwerken omdat hij, grotendeels op kosten van de mede-eigenaars, een dakterras wilde laten aanleggen en daarvoor reeds een aanvraag had ingediend bij de Dienst Urbanisme van de gemeente Sint-Gillis.

Hij liet een venstergat uit zijn achtergevel kappen en stapte in oktober 2004 naar de vrederechter van Sint-Gillis met het verzoek om een beheerder voor het huis aan te stellen. Deze stelde een advocaat-beheerder-immobiliënexpert aan die wel oog had voor het gevraagde terras maar geen rekening hield met de waterinfiltratie doorheen het dak.

In zijn vonnis van 25.1.2007 hernieuwde de vrederechter echter het mandaat van de beheerder voor een periode van 5 jaar terwijl deze laatste er door zijn wanbeheer voor zorgde dat er op twee jaar tijd zo'n 6.000 liters door het dak drupten en het plafond gedeeltelijk naar beneden stortte waardoor de kamers onder het dak die een paradijs voor schimmels en paddestoelen waren geworden, dienden ontruimd te worden.

Op 2.2.2007 kwam deze zaak voor de 16° kamer van de burgerlijke rechtbank te Brussel alwaar de eigenares van de gehavende appartement een verzoek liet indienen tot aanstelling van een juridische expert die er bljkbaar niet komt.
Op 2.2.2007 brachten de vertegenwoordigers van de Dienst Monumenten en Landschappen en van de Diensten Hygiëne en Urbanisme van de Gemeente Sint-Gillis een bezoekje aan het huis.
Uit het onderzoek van deze diensten bleek dat de aanvraag voor de aanleg van het terras al bijna 5 jaar geleden 'verlopen' is zonder dat de vrederechter en de beheerder dit opmerkten...

Om druk uit te oefenen schreef de beheerder echter een brief naar de burgemeester van Sint-Gillis waarin hij de Diensten Urbanisme en Hygiëne van 'partijdigheid' beschuldigde. De advocaat die ten allen koste een terras wil, diende dan weer een klacht met burgerlijke partijstelling tegen de verantwoordelijke van deze nieuwsgroep.

Intussen is er nog altijd niets tegen de waterinfiltratie gedaan en werd het dak niet eens afgeschermd. De door vrederechter herbenoemde beheerder gebruikte het geld van de eigenaars immers enkel voor het opfrissen van een dakterrasje (kosten 4.000 Euro) en de trapzaal (kosten 10.324 Euro).
Er zou nog zo'n 9.000 Euro overblijven, wat voldoende zou moeten zijn om het dak en de kamers op de eerste verdieping eindelijk te laten herstellen maar daar komt niets van. De 'urgentiewerken' aan de trapzaal en inkomhal blijken na meer dan vier maanden niet eens voleindigd te zijn.
De stukken papier en plakband die de pas verniste trappen moesten beschermen, werden niet weggehaald; de nieuwe deurscharnieren liggen in hun verpakking naast het achtergebleven materiaal van de arbeiders; de electriciteitsbedrading ligt overal los op de traptreden te slingeren terwijl de stopcontacten niet werden teruggeplaatst enz.

Mevrouw Wille, burgemeester van Sint-Gillis (PS), deelde in haar kwade brief van 26.1.07 aan de beheerder weliswaar mede dat zij art. 35 van de 'Nieuwe Gemeentewet' zou laten toepassen indien er niets tegen de waterinfiltratie zou gedaan worden maar sindsdien kwamen er nog eens 345 liters door het dak gedrupt.

Het wordt dus duidelijk dat men het huis doelbewust wil laten verkrotten en dat men daarvoor niet alleen op de vrederechter maar ook op het PS-bestuur van Sint-Gillis kan rekenen. Ook Françoise Dupuis, de Brusselse minister van Woonbeleid, blijft zwijgen...

Jan Boeykens -moderator
Woonbeleid - Politique du logement
Persorgaan Werkgroep Morkhoven - Organe de presse Werkgroep Morkhoven
issakaba@skynet.be - 02 537 49 97

Omdat deze nieuwsgroep regelmatig geblokkeeerd wordt:
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/bienvenue.msnw/

Classement, Monument,19.1.1995 - Hôtel Goblet ou “ Hôtel d’Alcantara " - Rue Faider, 10, 1060 Saint-Gilles
www.monument.irisnet.be/fr/patrimoine/sgl.htm -
En cache - Pages similaires


De Brusselse Gewestregering houdt geen rekening met:

- Artikel 23 van de Grondwet waarin staat dat ieder recht heeft een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat ook het recht op een behoorlijke huisvesting.
- De Brusselse huisvestingscode van september 2003 die bepaalt dat alle woningen in het Brusselse Gewest aan een reeks minimale gewestelijke kwaliteitscriteria moeten voldoen.
- De Directie Gewestelijke Huisvestinginspectie die werd opgericht om er over te waken dat het recht op een behoorlijke woning voor huurders en bewoners wordt gegarandeerd en die daarvoor over juristen, administratieve coördinatoren, inspecteurs en sociaal assistenten beschikt.
- Het Hoog Commissariaat voor de Rechten van de Mens dat het recht op wonen onderstreept: 'juridische garantie voor huisvesting, aanwezigheid van diensten, materieel en infrastructuur (energie, sanitaire voorzieningen, …), betalingscapaciteit (de andere fundamentele behoeften mogen niet in het gedrang komen), bewoonbaarheid (voldoende en gezonde ruimte, en bescherming tegen slechte weersomstandigheden)'.
- Artikel 135 van de 'Nieuwe Gemeentewet'.

---------

Google

lundi 14 mai 2007

Nouvelle Loi Communale: réponse du Ministre de Donnea (MR)


L'application de la 'Nouvelle Loi Communale' - Réponse du Ministre de Donnea

Image Hosted by ImageShack.us

Van: fx.dedonnea
Verzonden: maandag 14 mei 2007 12:16:14
Aan: "'werkgroep morkhoven'"
Onderwerp: RE : Le PS et l'application de la 'Nouvelle Loi Communale'

Cher Monsieur,

Nous accusons bonne réception de votre courrier.

Monsieur le Ministre de Donnea est tout à fait disposé à interférer en faveur de la situation de votre immeuble mais désirerait au préalable obtenir de plus amples renseignements, tant à l'égard de la situation actuelle de cet immeuble qu'à l'égard du type d'intervention que vous sollicitez.

A cette fin vous pouvez prendre contact avec moi par téléphone cette après midi ou demain dans la journée.

Je vous prie de croire cher Monsieur en l'assurance de nos sentiments distingués.

Marina Laurent
Attachée Parlementaire


-----Message d'origine-----
De : werkgroep morkhoven [mailto:werkgroep_morkhoven@hotmail.com]
Envoyé : vendredi 11 mai 2007 18:55
À : francois.dedonnea@lachambre.be
Objet : Le PS et l'application de la 'Nouvelle Loi Communale'


Cher Député,

Concerne: Le PS et l'application de la 'Nouvelle Loi Communale'

Puis je demander votre attention sur l'affaire suivante ?

En l'attente de votre réponse, je vous prie d'agréer l'expression de toute ma considération,

Jan Boeykens
Président de l'ASBL Werkgroep Morkhoven

ASBL Werkgroep Morkhoven
Rue Faider, n°10
1060 Saint-Gilles
Werkgroep_Morkhoven@hotmail.com - jan.boeykens@droitfondamental.eu

-----------------------------------------------------

Droit à un logement suffisant

Lors des deux dernières années, plus que 6.000 litres d'eau se sont écoulés chez Mme de Croÿ et au siège social de l'asbl Werkgroep Morkhoven, à l'Hôtel d'Alcantara, 10 rue Faider à Saint Gilles. La stabilité de l'immeuble est en péril, alors que sa façade est classée d’intérêt historique par le Service des Monuments et Sites.

Ici, des extraits de la plus parfaite lettre de Martine Wille, Bourgmestre f.f. de Saint-Gilles (PS), à Monsieur Eric R., administrateur et syndic de copropriété, datée du 26 janvier 2007 :

1) 'Cette situation requiert une intervention urgente tant pour la santé des occupants que pour le maintien de l'immeuble'

2) 'Quelle que soit la situation conflictuelle entre les copropriétaires, et sans vouloir me substituer aux tribunaux quant au droit civil, je me dois, en vue de préserver la santé et la sécurité publique - art. 135 de la Nouvelle Loi Communale - de vous prier d'user de votre droit de syndic pour entamer, sans délai, les travaux urgents et conservatoires suivants:
- une solution, au moins temporaire dans un premier temps, doit être trouvée afin d'éviter que les éléments naturels détruisent plus encore cette annexe. La pose d'une bâche au minimum;
- un assainissement de l'intérieur des pièces touchés par l'humidité doit être réalisé par une firme spécialisée - vous trouverez en annexe un dossier reprenant les consignes techniques à suivre en la matière, rédigé par l'Institut Scientifique de la Santé Publique;
- dans l'état actuel de délabrement de cette annexe, aucun aménagement sur le toit plat ne peut s'envisager, même su un permis d'Urbanisme est délivré, sans l'obtention préalable d'un rapport rédigé par un ingénieur architecte, quant à la stabilité des matériaux en place et de leur capacité portante.'

3) 'A défaut de voir ces travaux conservatoires et d'assainissement réalisés dans les plus brefs délais, je pourrais prendre un arrêté de sommation et, en cas de non respect de celui-ci, je pourrais également introduire une action en justice pour non respect des termes de l'arrêté afin de faire réaliser les travaux aux frais de la copropriété.'

4) 'En espérant pouvoir compter sur votre collaboration pour ce qui relève de l'urgence, je vous prie d'agréer, Monsieur l'Avocat, l'expression de mes salutations distinguées.'

Hélas, plus de trois mois après réception de cette lettre, rien n’a été fait, il n’y a eu ni solution temporaire, ni application de l’article 135 de la Nouvelle Loi Communale.

En date des 7 et 8 mai 2007, il a fallu évacuer 205 litres d'eau.
Ce 10 mai 2007, pour l’anniversaire de la Princesse de Croÿ, dix seaux de 5 litres, soit 50 litres d'eau ont été évacués dans le jardin… par la fenêtre mérulée.

jeudi 10 mai 2007

Logement: la Nouvelle Loi Communale


L'application de l'art. 135 de la Nouvelle Loi Communale...
Lettre de Mme Martine Wille, Bourgmestre f.f. de Saint-Gilles et membre du Parti Socialiste

Wille

Lors des deux dernières années, plus que 6.000 litres d'eau se sont écoulés chez Mme de Croÿ et au siège social de l'asbl Werkgroep Morkhoven, à l'Hôtel d'Alcantara, 10 rue Faider à Saint Gilles. La stabilité de l'immeuble est en péril, alors que sa façade est classée d’intérêt historique par le Service des Monuments et Sites.

Ici, des extraits de la plus parfaite lettre de Martine Wille, Bourgmestre f.f. de Saint-Gilles (PS), à Monsieur Eric R., administrateur et syndic de copropriété, datée du 26 janvier 2007 :

1) 'Cette situation requiert une intervention urgente tant pour la santé des occupants que pour le maintien de l'immeuble'

2) 'Quelle que soit la situation conflictuelle entre les copropriétaires, et sans vouloir me substituer aux tribunaux quant au droit civil, je me dois, en vue de préserver la santé et la sécurité publique - art. 135 de la Nouvelle Loi Communale - de vous prier d'user de votre droit de syndic pour entamer, sans délai, les travaux urgents et conservatoires suivants:
- une solution, au moins temporaire dans un premier temps, doit être trouvée afin d'éviter que les éléments naturels détruisent plus encore cette annexe. La pose d'une bâche au minimum;
- un assainissement de l'intérieur des pièces touchés par l'humidité doit être réalisé par une firme spécialisée - vous trouverez en annexe un dossier reprenant les consignes techniques à suivre en la matière, rédigé par l'Institut Scientifique de la Santé Publique;
- dans l'état actuel de délabrement de cette annexe, aucun aménagement sur le toit plat ne peut s'envisager, même su un permis d'Urbanisme est délivré, sans l'obtention préalable d'un rapport rédigé par un ingénieur architecte, quant à la stabilité des matériaux en place et de leur capacité portante.'

3) 'A défaut de voir ces travaux conservatoires et d'assainissement réalisés dans les plus brefs délais, je pourrais prendre un arrêté de sommation et, en cas de non respect de celui-ci, je pourrais également introduire une action en justice pour non respect des termes de l'arrêté afin de faire réaliser les travaux aux frais de la copropriété.'

4) 'En espérant pouvoir compter sur votre collaboration pour ce qui relève de l'urgence, je vous prie d'agréer, Monsieur l'Avocat, l'expression de mes salutations distinguées.'


Hélas, plus de trois mois après réception de cette lettre, rien n’a été fait, il n’y a eu ni solution temporaire, ni application de l’article 135 de la Nouvelle Loi Communale.

En date des 7 et 8 mai 2007, il a fallu évacuer 205 litres d'eau. Ce 10 mai 2007, pour l’anniversaire de la Princesse de Croÿ, dix seaux de 5 litres, soit 50 litres d'eau ont été évacués dans le jardin… par la fenêtre mérulée.

---------------------------

Monsieur Eric R.
Avocat
Avenue Louise xxx
1050 Ixelles

Saint-Gilles, le 26 janvier 2007

Monsieur l'Avocat,

Concerne: copropriété Faider 10 - 1060 Saint-Gilles

Le lundi 15 janvier 2007 un délégué du Service communal de l'Hygiène et de la Sécurité publiques a visité l'immeuble sis 10 rue Faider - dont vous êtes l'administrateur -, et plus particulièrement le grand appartement trois chambres du premier étage.

Cet immeuble de 1882 avec jardin est repris à l'inventaire du patrimoine immobilier et sa façade est classée.

L'appartement visité, ainsi que le rez-de-chaussée, sont la propriété de Mme Jacqueline de Croÿ-Solre.

Ce logement à la particularité de disposer d'une importante annexe dans laquelle ont été aménagés une chambre et une antichambre. Cette annexe est recouverte d'un toit plat.

Il a été constaté que cette annexe subit les conséquences d'un très grave dégât des eaux en provenance du toit plat - qui s'est aggravé d'année en année faute d'intervention technique- voir photos en annexe:

- le coin gauche du plafond, en entrant, s'est effondré. Les poutres sont visibles;
- une partie des poutres qui soutient le toit est gorgée d'eau et a commencé à pourrir;
- il y a une importante pollution fongique qui pourrait altérer la santé des occupants;
- il y a un risque potentiel de mérule;
- cette humidité s'infiltre vers les locaux du rez-de-chaussée et dans le mur mitoyen du bureau-bibliothèque, ce qui altère également l'ébénisterie décorative du mur mitoyen avec la chambre;
- la chambre contiguë est elle-même dégradée par des infiltrations d'eau autour de la fenêtre, qui mettent également la santé des occupants et la décoration murale en péril;
- l'odeur et la pollution fongique s'étendent dans les locaux contigus à ceux touchés par l'humidité.

J'ai conseillé à l'occupante des lieux, afin de préserver sa santé, de ne plus utiliser ces deux pièces.

Cette situation requiert une intervention urgente tant pour la santé des occupants que pour le maintien de l'immeuble. Selon Mme de Croÿ-Solre, le fond de réserve de la copropriété serait suffisamment alimenté.

Cette copropriétaire a évoqué des problèmes d'entente et le droit civil entre les copropriétaires dont elle ferait les frais, situation qui a fondé votre mission qui, semble-t-il, s'apparente à la gestion d'un syndic d'immeuble.

Quelle que soit la situation conflictuelle entre les copropriétaires, et sans vouloir me substituer aux tribunaux quant au droit civil, je me dois, en vue de préserver la santé et la sécurité publique - art. 135 de la Nouvelle Loi Communale - de vous prier d'user de votre droit de syndic pour entamer, sans délai, les travaux urgents et conservatoires suivants:

- une solution, au moins temporaire dans un premier temps, doit être trouvée afin d'éviter que les éléments naturels détruisent plus encore cette annexe. La pose d'une bâche au minimum;
- un assainissement de l'intérieur des pièces touchés par l'humidité doit être réalisé par une firme spécialisée - vous trouverez en annexe un dossier reprenant les consignes techniques à suivre en la matière, rédigé par l'Institut Scientifique de la Santé Publique;
- dans l'état actuel de délabrement de cette annexe, aucun aménagement sur le toit plat ne peut s'envisager, même su un permis d'Urbanisme est délivré, sans l'obtention préalable d'un rapport rédigé par un ingénieur architecte, quant à la stabilité des matériaux en place et de leur capacité portante.

A défaut de voir ces travaux conservatoires et d'assainissement réalisés dans les plus brefs délais, je pourrais prendre un arrêté de sommation et, en cas de non respect de celui-ci, je pourrais également introduire une action en justice pour non respect des termes de l'arrêté afin de faire réaliser les travaux aux frais de la copropriété.

Enfin, Mme de Croÿ-Solre nous a informé d'un litige quant au projet de M. M. L, propriétaire de l'appartement situé au-dessus du sien, qui souhaite depuis longtemps aménager sur ce toit plat, partie commune de l'immeuble, une terrasse à usage privatif.

M.M.L., avocat, a obtenu un permis d'urbanisme en date du 18 juillet 2001. Hormis la baie vitrée percée en juin 2003, aucun autre aménagement n'a été réalisé. Ce permis d'urbanisme est donc, à ce jour, caduc.

Si M.M..L. souhaite poursuivre son projet il devra réintroduire un nouveau permis d'urbanisme. Je vous informe que depuis 2003, tous les travaux soumis à permis d'Urbanisme réalisés dans un bâtiment inscrit à l'inventaire du patrimoine immobilier, entrent dans une procédure de permis unique gérée uniquement par la Région Bruxelloise.

Je tiens encore à rappeler que la réalisation de travaux repris dans un permis d'urbanisme 'ne dispense pas de l'obligation de solliciter les autorisations ou permis imposés par d'autres dispositions légales ou réglementaires' et 'de respecter le droit des tiers' - voir l'article 6 du permis d'Urbanisme délivré à M.M.L.

Ceci impose clairement au demandeur, nonobstant les clauses de l'acte de vente de son bien ou d'agréments privés, sous peine de se voir obligé de remettre les lieux en pristin état, d'obtenir l'accord de la copropriété, réunie en assemblée générale, qui, elle-même, est soumise pour ses décisions au respect des dispositions de l'acte de base.
De plus, si une terrasse devait finir par se réaliser, il faudra éventuellement modifier cet acte de base afin de déterminer ce qui de cet aménagement relève du privatif ou du commun.

En espérant pouvoir compter sur votre collaboration pour ce qui relève de l'urgence, je vous prie d'agréer, Monsieur l'Avocat, l'expression de mes salutations distinguées.

La Bourgmestre f.f.

Martine Wille

Commune de Saint-Gilles
Place Maurice Van Meenen, 39
1060 Bruxelles

--------------------------------

Copie:
info.e-gov.be, rudydemotte.be, dupuis.irisnet.be, smet.irisnet.be, vanhengel.irisnet.be, picque.irisnet.be, affairessociales1060stgillis, wysabeaux.stgilles, bethleem.1060stgillis, vlaamsezaken.stgillis., huytebroeck.irisnet.be, cerexhe.irisnet.be, wluyckx, kir.irisnet.be, bclerfayt.schaerbeek, wdraps.parlbru, bourgmestre.dewolf.etterbeek, grouwels.irisnet.be, abyttebier.bruparl, apinxteren.huytebroeck, sbouarfa.parlbru, gezondheidsinspectie.vlaamsbrabant, woonbeleid.vlaanderen, mensenrechten.be, kabinet.vervotte, preventievegezondheidszorg.vlaanderen, paul.vanbuitenen.europarl, rbaeten.europarl, brusselnieuws.be,

http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/bienvenue.msnw/
http://www.droitfondamental.eu/

mardi 17 avril 2007

Brussel belooft maar 1.000 nieuwe woningen

 

Brusselse regering belooft maar 1.000 van de 5.000 beloofde nieuwe woningen

Brussel.Wonen070416_woningenBrussel - De stad Brussel en het OCMW gaan de komende zes jaar 1000 nieuwe woningen bouwen. Het zal niet alleen gaan om sociale woningen, maar ook om woningen voor middenklassegezinnen. Ook voor deze groep wordt het namelijk almaar moeilijker om een betaalbare woning te vinden. De 1000 woningen komen bovenop de 500 woningen die door het Gewest gebouwd zullen worden.

Het is niet de eerste keer dat er initiatieven genomen worden om het huisvestingsprobleem in Brussel aan te pakken: ook staatssecretaris van Huisvesting Françoise Dupuis (PS) beloofde bij haar aanstelling 5.000 nieuwe woningen, die er voor 2009 moeten komen.

Een ambitieuze doelstelling, waaraan de stad Brussel een steentje wil bijdragen, zegt Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS):
"We zullen een terrein voor ongeveer 500 nieuwe sociale woningen aan staatssecretaris Dupuis geven en verder nemen we een deel van het globaal project op ons, en dit met 1000 nieuwe woningen van de stad Brussel en het OCMW," aldus Mayeur.

De nieuwe woningen van de stad Brussel komen vooral buiten het centrum te liggen, in Laken, Haren en Neder-over-Heembeek. Wanneer ze klaar zullen zijn, is nog niet duidelijk.

De woningen zullen in totaal zo'n 150 miljoen euro kosten, een budget dat deels uit subsidies van het Gewest gehaald wordt en deels uit eigen middelen.

© FM Brussel / tvbrussel, maandag 16 april 2007

dimanche 15 avril 2007

Brusselse regering: wanbeleid en corruptie

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

De gemeente is de regisseur van het Woonbeleid' zei Marino Keulen, de Vlaamse minister van Woonbeleid. In Brussel lijkt deze regel echter niet te gelden. Een huis waarvan de voorgevel geklasseerd werd, staat er langzaam te verkrotten.

---------


Brussel, 14.4.2007 - Het huis in de Faiderstraat n° 10 te Brussel met zijn geklasseerde voorgevel, werd in 1882 op vraag van Graaf Eugène Goblet d'Alviella door architect Van Rysselberghe gebouwd.

Op 4.9.2000 ondertekenden de verschillende eigenaren van het huis een contract waarin stond dat de dakbedekkingen van de twee daken van het huis zouden hernieuwd worden.
Het bovenste dak werd tegen de schappelijke prijs van 3.368 Euro herlegd maar van de werkzaamheden aan het kleinere dak op de eerste verdieping kwam echter niets in huis omdat het appartement op de tweede verdieping in 2001 van eigenaar veranderde.

De nieuwe eigenaar, een advocaatje, blokkeerde de nog uit te voeren dakwerken omdat hij, grotendeels op kosten van de mede-eigenaars, een dakterras wilde laten aanleggen en daarvoor reeds een aanvraag had ingediend bij de Dienst Urbanisme van de gemeente Sint-Gillis.

Nadat hij een venster liet plaatsen in het venstergat dat hij in zijn achtergevel had laten uitkappen, startte hij in oktober 2004 met een juridische procedure bij de vrederechter van Sint-Gillis. Deze stelde een advocaat-beheerder-immobiliënexpert aan die wel oog had voor het gevraagde terras maar geen rekening hield met de waterinfiltratie doorheen het dak.

In zijn vonnis van 25.1.2007 hernieuwde de vrederechter echter het mandaat van de door hem aangestelde beheerder voor een periode van 5 jaar terwijl deze laatste er door zijn wanbeheer voor zorgde dat er nu soms tot 300 liters water op 14 dagen tijd door het dak druppen en de kamers onder het instortende plafond dienden ontruimd te worden omdat zij totaal onbewoonbaar zijn geworden. Tijdens de eerste week van november 2006 kwamen er op drie dagen tijd zelfs 270 liters water door het dak gedrupt (zie de brieven aan de Vlaamse ministers Vervotte en Keulen).

Op 2.2.2007 kwam deze zaak voor de 16° kamer van de burgerlijke rechtbank te Brussel alwaar de eigenares van de gehavende appartement een verzoek liet indienen tot aanstelling van een juridische expert. Op die expert wordt al meer dan twee maanden gewacht.
Op 2.2.2007 brachten ook de vertegenwoordigers van de Dienst Landschappen & Monumentenzorg van de Stad Brussel, en van de Diensten Hygiëne en Urbanisme van de Gemeente Sint-Gillis een bezoekje aan het huis.
Uit het onderzoek van deze diensten bleek dat de aanvraag voor de aanleg van het terras al bijna 5 jaar geleden 'verlopen' is zonder dat de vrederechter en de beheerder dit opmerkten...

Om druk uit te oefenen schreef de beheerder vervolgens een brief naar de burgemeester van Sint-Gillis waarin hij de Diensten Urbanisme en Hygiëne van 'partijdigheid' beschuldigde terwijl het advocaatje verschillende keren liet weten dat hij een klacht met burgerlijke partijstelling tegen de verantwoordelijke van deze nieuwsgroep indiende.

Intussen is er nog altijd niets tegen de waterinfiltratie gedaan en besteedde de door de vrederechter herbenoemde beheerder een groot gedeelte van het geld voor het opfrissen van een dakterrasje (kosten 4.000 Euro) en de trapzaal (kosten 10.324 Euro).
Volgens een recent schrijven van de beheerder zou er toch zo'n 9.000 Euro overblijven, wat voldoende zou moeten zijn om het dak en de kamers op de eerste verdieping te laten herstellen. Maar ja, zelfs de 'urgente' werken aan de trapzaal en inkomhal blijken na meer dan twee maanden niet eens voleindigd te zijn.
Het papier en de plakband dat de pas verniste trappen moest beschermen, plakt nog op een 20-tal trappen; de ruiten van de inkomhal zijn nog steeds stuk en worden afgeschermd met een houten plaat; de nieuwe deurscharnieren liggen nog steeds in hun verpakking naast het achtergebleven materiaal van de arbeiders; de electriciteitsbedrading ligt overal los op de traptreden te slingeren terwijl de stopcontacten niet werden teruggeplaatst enz.

Mevrouw De Wille, burgemeester van Sint-Gillis, schreef enkele kwade brieven naar de beheerder maar daar bleef het voorlopig bij. De diensten 'Hygiëne' en 'Urbanisatie' van Sint-Gillis zwijgen.

De VZW Werkgroep Morkhoven vermoedt dat een immobiliënmaatschappij met de steun van enkele corrupte diensten het huis doelbewust laat verkrotten om het voor een prijsje in haar bezit te krijgen. Ook het feit dat de maatschappelijke zetel van de VZW zich sinds vorig jaar in de Faiderstraat n° 10 bevindt, zal wel een rol spelen in dit bestuursschandaal.
Anderzijds is het ook zo dat leegstand en verkrotting nu éénmaal deel uitmaken van het Brusselse Wanbeleid. De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) sprak enkele jaren geleden al van 15.000 leegstaande woningen.

Jan Boeykens -moderator
Woonbeleid - Politique du logement
Persorgaan Werkgroep Morkhoven - Organe de presse Werkgroep Morkhoven
issakaba@skynet.be - 02 537 49 97
(http://groups.msn.com/WerkgroepMorkhoven)

Omdat de nieuwsgroep regelmatig geblokkeeerd wordt, men er herhaalde malen mee gedreigd heeft om ze door middel van klachten te laten sluiten en men de fotootjes van de verkrotting van het huis voortdurend laat verdwijnen:
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/bienvenue.msnw/

Classement, Monument,19.1.1995 - Hôtel Goblet ou “ Hôtel d’Alcantara " - Rue Faider, 10, 1060 Saint-Gilles
www.monument.irisnet.be/fr/patrimoine/sgl.htm - En cache - Pages similaires

--------------------------------------------------------------------------------

De Brusselse Gewestregering houdt geen rekening met:

- Artikel 23 van de Grondwet waarin staat dat ieder recht heeft een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat ook het recht op een behoorlijke huisvesting.
- De Brusselse huisvestingscode van september 2003 die bepaalt dat alle woningen in het Brusselse Gewest aan een reeks minimale gewestelijke kwaliteitscriteria moeten voldoen.
- De Directie Gewestelijke Huisvestinginspectie die werd opgericht om er over te waken dat het recht op een behoorlijke woning voor huurders en bewoners wordt gegarandeerd en die daarvoor over juristen, administratieve coördinatoren, inspecteurs en sociaal assistenten beschikt.
- Het Hoog Commissariaat voor de Rechten van de Mens dat het recht op wonen onderstreept: 'juridische garantie voor huisvesting, aanwezigheid van diensten, materieel en infrastructuur (energie, sanitaire voorzieningen, …), betalingscapaciteit (de andere fundamentele behoeften mogen niet in het gedrang komen), bewoonbaarheid (voldoende en gezonde ruimte, en bescherming tegen slechte weersomstandigheden)'.

jeudi 12 avril 2007

Une société coupée en deux

jose1w

Le candidat altermondialiste à l'élection présidentielle, José Bové, qui s'est rendu samedi dans deux quartiers populaires de Grenoble, a affirmé ressentir une "société (française) coupée en deux", dénonçant "une ghettoïsation de plus en plus forte".

"Cet après-midi à Grenoble, j'ai ressenti ce que j'ai déjà ressenti dans d'autres quartiers populaires, à Nantes, Mante-la-Jolie, Vaulx-en-Velin, Argenteuil: le fait que nous sommes dans une société coupée en deux avec une marginalisation et une ghettoïsation de plus en plus forte", a déclaré M. Bové qui a notamment rencontré des responsables d'associations de ces quartiers.

"On parque les pauvres. Rien n'est fait aujourd'hui pour lutter contre ça, au contraire", a-t-il ajouté lors d'une conférence de presse préalable à une réunion publique.

Le candidat altermondialiste, qui a également discuté avec des jeunes venus à sa rencontre, a estimé que "cela continuerait (...), quel que soit le candidat élu", et a exhorté à voter "massivement pour une nouvelle dynamique".

"Je ne veux pas me comparer aux autres. Je fais le lien aujourd'hui entre le combat social, le combat écologique et la nécessité de redonner le pouvoir aux citoyens et à la démocratie", a estimé José Bové.

"Ce qu'il faut aujourd'hui, ce n'est pas faire des cahiers de doléances mais des cahiers d'exigences", a-t-il poursuivi.

Alors que le gouvernement a récemment autorisé des essais de cultures OGM, notamment à Bourgoin-Jallieu (Isère), le candidat altermondialiste a souligné qu'il fallait "rester vigilant".

"On part du domaine de la recherche et on le fait rentrer dans le domaine industriel sans aucun débat, sans évaluation par rapport aux conséquences". "C'est l'industrie qui commande", a-t-il déploré avant d'indiquer que "tous les candidats (avaient) pris position pour un moratoire sur les OGM à l'exception de Nicolas Sarkozy", le candidat de l'UMP.

Sources AFP
Posté par Adriana Evangelizt
http://josebove.over-blog.com/

samedi 7 avril 2007

Klacht bij de Europese Ombudsman

Europ.Ombud.images-1

Europees Ombudsman P. Nikiforos Diamandouros

De heer Jan Boeykens
vzw Werkgroep Morkhoven
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis
Belgique

Straatsburg, 4.4.2007

Betreft: 0710/2007/ZR

Geachte Heer Boeykens,

Ik schrijf u in antwoord op uw klacht van 9 maart 2007, waarin u klaagt dat de woning- en huurprijzen in Brussel onbetaalbaar zijn geworden doordat deze stad de hoofdstad is geworden van Europa en er bijgevolg vele Europese instellingen gevestigd zijn. U vraagt dat er een Europese regelgeving zou komen betreffende de controle op immobiliënmakelaars in Europese steden. Hieromtrent deel ik u het volgende mee:

Het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap en het Statuut van de Europese Ombudsman bevatten bepaalde voorwaarden voor het instellen van een onderzoek door de Ombudsman. Een van deze voorwaarden luidt:
Artikel 2, lid 1 van het Statuut van de Ombudsman:
"De ombudsman draagt er conform de (...) Verdragen toe bij gevallen van wanbeheer bij het optreden van de communautaire Instellingen en organen (...) aan het licht te brengen (...). Over het optreden van enige andere autoriteit of persoon kan bij de ombudsman geen klacht worden ingediend."

Na zorgvuldige bestudering van uw klacht blijkt dat aan deze voorwaarden niet is voldaan, aangezien uw klacht niet een optreden van een instelling of orgaan van de Gemeenschap betreft, zoals de Europese Commissie of het Europees Parlement, maar de woning- en huurprijzen in Brussel.

Ik moet u daarom tot mijn spijt meedelen dat ik uw klacht niet in behandeling kan nemen.

Met betrekking tot uw vraag om Europese regelgeving op het vlak van de controle op immobiliënmakelaars, zou u echter kunnen overwegen om een petitie of verzoekschrift in te dienen bij het Europees Parlement, op het volgende adres:
De Voorzitter van het Europees Parlement
Wiertzstraat
B-1047 Brussel

Meer informatie over hoe een petitie in te dienen kan u vinden via de volgende link:
http://www.europarl.europa.eu/news/public

Hoogachtend,

Prof. P. Nikiforos Diamandouros

------------------

Links:
- http://www.rbdh-bbrow.be/
- http://groups.msn.com/Woonbeleid-PolitiqueduLogement/

mercredi 4 avril 2007

Wonen in Brussel - 15.000 leegstaande woningen

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

'De gemeente is de regisseur van het Woonbeleid' zei Marino Keulen, de Vlaamse minister van Woonbeleid. In Brussel lijkt deze regel echter niet te gelden. Een huis waarvan de voorgevel geklasseerd werd, staat er langzaam te verkrotten.
Françoise Dupuis (PS), de Brusselse staatssecretaris van huisvesting, werd op 6 maart 2007 voor het eerst over deze gang van deze zaken geïnformeerd maar reageerde tot nogtoe niet omdat zij meer aandacht heeft voor het promoten van de franstalige cultuur in Brussel.
Alhoewel artikel 23 van de Grondwet bepaalt dat ieder recht heeft een menswaardig leven te leiden en dit recht ook het recht op een behoorlijke huisvesting omvat, stelde de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) vast dat Brussel zo'n 15.000 leegstaande woningen telt.

Jan Boeykens
Woonbeleid Brussel - Politique du logement à Bruxelles
issakaba@skynet.be - 02 537 49 97
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/


WETGEVING BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
DE NORMEN VOOR HUURWONINGEN

Artikel 23 van de Grondwet garandeert voor iedereen het fundamentele recht op een behoorlijke huisvesting. In de praktijk dient echter te worden vastgesteld dat sommigen het niet zo nauw nemen met dit grondrecht.

Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn huisjesmelkerij en verkrotting van woningen schering en inslag. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besloot uiteindelijk dit nijpend probleem aan te pakken door, in navolging van het Vlaams en Waals Gewest, een Huisvestingscode op te stellen (cf. www.huisvestingscode; scoops 2003/01 en 2003/02).

De huisvestingscode legt een aantal minimumverplichtingen op voor huurwoningen, dewelke elke verhuurder vanaf 1 juli 2004 zal moeten respecteren.

------

AAN WELKE NORMEN DIENT DE HUURWONING TE VOLDOEN?

De Huisvestingscode voorziet drie categorieën van normen waaraan de Brusselse huurwoningen dienen te voldoen:

- 1. Elementaire veiligheidsnormen:

Deze normen hebben betrekking op de stabiliteit, elektriciteit en gas, verwarming en riolering van de woning. De evaluatie van de veiligheid zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: stabiliteit, elektriciteit en gas, verwarming, afvoer, funderingen, metselwerk, dragende balken, pijlers en gebinten, daken, vloeren, balkons en terrassen, trappen, schouwen, conformiteit met Algemeen Reglement Elektrische Installaties (AREI), conformiteit normen Koninklijke Vereniging Belgische Gasvaklieden (KVBG), conformiteit aan de ‘geldende’normen (verder wordt in dit verband niets nader bepaald), aansluiting afvoersysteem op openbare riolering of eigen zuiveringsinstallatie, controle onderhoud, waterdichtheid en reukloosheid.

- 2. Elementaire gezondheidsnormen:

Deze normen hebben betrekking op de vochtigheid van de woning, de verlichting en verluchting, minimale oppervlakte en eventuele aantasting door parasieten. De evaluatie van de gezondheid zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: vochtigheid, parasieten, verlichting, verluchting, oppervlakte waterdichtheid dak en muren, buitenschrijnwerk, waterdichtheid sanitair, waterdichtheid regenafvoer, vochtopstijging van muren en vloeren, meting luchtvochtigheid, zwammen, parasieten, insecten, knaagdieren die gevaar voor de gezondheid vormen, rechtstreekse natuurlijke lichtinval via raam met opp. minstens 1/12 van de vloeropp., basisverluchting via verluchtingsrooster of raam voor bewoonbare lokalen, badkamer, douchekamer, W.C.
In functie aantal personen/bewoners: 18 m²: 1 pers., 28 m²: 2 pers., 33 m²: 3 pers., 37 m²: 4 pers., 46 m²: 5 pers. - meer dan 5 pers. : voor elke bijkomende pers. additioneel 12 m².

- 3. Elementaire uitrustingsnormen:

Deze normen hebben betrekking op de voorziening van leidingen voor water, gas en elektriciteit, sanitaire en elektrische installaties, verwarming en vooruitrustingen waarop kookuitrusting kan worden aangesloten. De evaluatie van de uitrusting zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: leidingen, sanitair, elektriciteit, verwarming, vooruitrusting, koken, koud water, warm water, gas, elektriciteit, wastafel en W.C. met aansluiting op afvoer.
Collectieve woningen: 1 W.C. per 6 pers., verplicht bad of douche, minstens 1 licht in elke kamer, minstens 1 stopcontact in elke kamer, keuken: bijkomend stopcontact via afzonderlijk circuit, verwarmingsinstallatie of aansluiting daartoe, installatie moet toelaten bij –10 °C buitentemperatuur volgende lokalen te verwarmen: gewone lokalen: tot + 19 °C (niet voor slaapkamers), badkamer: + 22 °C, gastoevoer of -elektriciteitstoevoer voor kookinstallatie.
Collectieve woning: gemeenschappelijke uitrusting die goed functionerend en permanent toegankelijk is.

------

DE AANVRAAG VAN HET CONFORMITEITSBEWIJS OF HET CONFORMITEITSATTEST

Vanaf 1 juli 2004 dienen alle Brusselse huurwoningen te voldoen aan de opgelegde normen, die in het bovenstaande overzicht kort werden samengevat.

De verhuurder die zich ervan wil vergewissen of zijn verhuurder woning wel conform is aan alle normen, kan facultatief een conformiteitsbewijs aanvragen bij de Gewestelijke Inspectiedienst. Deze zal zo’n bewijs afleveren, na ter plaatse te zijn gekomen om na te gaan of de woonst aan alle vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting beantwoordt.

Eigenaars van gemeubelde woningen waarvan de bewoonbare oppervlakte minder dan 28 m² bedraagt, dienen echter verplicht over een conformiteitsattest te beschikken, alvorens hun woning te kunnen verhuren. Daartoe dient de verhuurder een verklaring af te leggen dat zijn woning aan de alle eisen voldoet. De Gewestelijke Inspectiedienst kan desgevallend een onderzoek doen om na te gaan of de normen gerespecteerd werden.

------

DE CONTROLE OP NALEVING VAN DEZE NORMEN

Opdat de Huisvestingscode geen dode letter zou blijven, heeft de Brusselse Wetgever de Gewestelijke Inspectiedienst in het leven geroepen. Deze is belast met het toezicht op de naleving van de normen inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting. In het kader van de uitoefening van haar controletaak, zal (of moet) zij een plaatsbezoek brengen aan de gehuurde woonst.

De Gewestelijke Inspectiedienst treedt in actie:
• op initiatief van elke particuliere huurder, huurdersbond, O.C.M.W., gemeente, die een klacht indient tegen de verhuurder m.b.t. zijn huisvestingssituatie;
• op initiatief van de verhuurder die een conformiteitsbewijs of conformiteitsattest wenst te bekomen;
• op eigen initiatief.

Het plaatsbezoek om de toestand van de woning te evalueren zal enkel verplicht zijn na een klacht of wanneer de verhuurder op eigen initiatief om een facultatief conformiteitsbewijs verzoekt.Om de rust en privacy te respecteren, kan een dergelijk bezoek enkel plaatsvinden tussen 8 u. en 20 u.. Zowel de huurder als de verhuurder zullen een week op voorhand op de hoogte worden gebracht van de datum waarop het plaatsbezoek zal geschieden. Wanneer het de aanvraag van een facultatief conformiteitsbewijs betreft, bedraagt deze termijn zelfs één maand.

Na het plaatsbezoek wordt een P.V. opgemaakt. Indien de verhuurder de ambtenaren van de Inspectiedienst de toegang tot de woning of één van de lokalen verhindert, dan wordt automatisch verondersteld dat de woning niet voldoet aan de vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting.

------

SANCTIES IN GEVAL VAN SCHENDING VAN DE NORMEN

Voldoet de woning niet aan de opgelegde normen van de Huisvestingcode, dan stelt de Gewestelijke Inspectiedienst de verhuurder-eigenaar in gebreke om de nodige werken uit te voeren binnen een termijn van acht maanden.

De Inspectiedienst kan, indien zij dit wenselijk acht, een administratieve boete opleggen, dewelke kan variëren tussen 3000 € en 25.000 €. Is de verhuurder na zijn eerste misstap nog steeds niet geleerd en bezondigt hij zich opnieuw tegen de elementaire huisvestingsnormen binnen twee jaar na zijn eerste boete, dan kan het bedrag van deze administratieve boete verdubbeld worden!

Blijkt dat de nodige werken om de woning in regel te stellen, niet zijn uitgevoerd binnen de maximumtermijn van acht maanden, dan wordt er een verbod opgelegd om de woning nog verder te verhuren. De Inspectiedienst zal de woning met onmiddellijke ingang sluiten.Om te vermijden dat de huurder in dergelijk geval de dupe zou worden van een dergelijke maatregel, voorzag de Huisvestingscode voor deze in de mogelijkheid om zich tot het Gewestelijk Begrotingsfonds voor Solidariteit (GBS) te wenden. Dit fonds, dat gespijsd wordt met de opbrengst van de administratieve boetes, verleent financiële steun bij de zoektocht naar een nieuwe woonst.Daarnaast heeft de huurder die uit de woonst gezet wordt wegens onbewoonbaarverklaring, steeds prioritair toegangsrecht tot een sociale woning.

------

BESLUIT

Na Vlaanderen en Wallonië heeft nu ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eindelijk zijn eigen huisvestingsnormen vastgelegd. Op de niet-naleving van deze vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting van huurwoningen, staan zware geldboetes.

Om eventuele sancties te vermijden, verdient het aanbeveling dat elke verhuurder zich automatisch tot de Gewestelijke Inspectiedienst wendt om zijn woning in overeenstemming te laten verklaren met de geldende normen. Voor sommige verhuurders zal dit verplicht zijn. Echter, ook voor de andere verhuurders kan best worden aangeraden dat zij een facultatief conformiteitsbewijs bekomen, kwestie van eventuele moeilijkheden te voorkomen.

Bijdrage van Monard-d’Hulst
http://www.biv.be/web/biv/web/nl/publicaties/bivscoop/0405.htm#brusselhuur/