'De gemeente is de regisseur van het Woonbeleid' zei Marino Keulen, de Vlaamse minister van Woonbeleid. In Brussel lijkt deze regel echter niet te gelden. Woonschandalen maken deel uit van de corruptie en de bestuursonbekwaamheid van de Brusselse regering die de nederlandstalige burger als een tweederangsburger beschouwt.
De franstalige socialisten die verantwoordelijk zijn voor het Woonbeleid te Brussel, laten huizen en appartementen verkrotten zodat men er lofts van kan maken.Leegstand en verkrotting maken al jarenlang deel uit van het Brusselse Woonbeleid. De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) sprak in 2004 van liefst 15.000 leegstaande woningen.
Brussel, 29.5.2007 - Het huis in de Faiderstraat n° 10 te Brussel met zijn geklasseerde voorgevel, werd in 1882 op vraag van Graaf Eugène Goblet d'Alviella door architect Van Rysselberghe gebouwd.
Op 4.9.2000 ondertekenden de verschillende eigenaren van het huis een contract waarin stond dat de dakbedekkingen van de twee daken van het huis zouden hernieuwd worden.
Het bovenste dak werd tegen de schappelijke prijs van 3.368 Euro herlegd maar van de werkzaamheden aan het kleinere dak op de eerste verdieping kwam echter niets in huis nadat het appartement op de tweede verdieping in 2001 van eigenaar veranderde.
De nieuwe eigenaar, een advocaat, blokkeerde namelijk de nog uit te voeren dakwerken omdat hij, grotendeels op kosten van de mede-eigenaars, een dakterras wilde laten aanleggen en daarvoor reeds een aanvraag had ingediend bij de Dienst Urbanisme van de gemeente Sint-Gillis.
Hij liet een venstergat uit zijn achtergevel kappen en stapte in oktober 2004 naar de vrederechter van Sint-Gillis met het verzoek om een beheerder voor het huis aan te stellen. Deze stelde een advocaat-beheerder-immobiliënexpert aan die wel oog had voor het gevraagde terras maar geen rekening hield met de waterinfiltratie doorheen het dak.
In zijn vonnis van 25.1.2007 hernieuwde de vrederechter echter het mandaat van de beheerder voor een periode van 5 jaar terwijl deze laatste er door zijn wanbeheer voor zorgde dat er op twee jaar tijd zo'n 6.000 liters door het dak drupten en het plafond gedeeltelijk naar beneden stortte waardoor de kamers onder het dak die een paradijs voor schimmels en paddestoelen waren geworden, dienden ontruimd te worden.
Op 2.2.2007 kwam deze zaak voor de 16° kamer van de burgerlijke rechtbank te Brussel alwaar de eigenares van de gehavende appartement een verzoek liet indienen tot aanstelling van een juridische expert die er bljkbaar niet komt.
Op 2.2.2007 brachten de vertegenwoordigers van de Dienst Monumenten en Landschappen en van de Diensten Hygiëne en Urbanisme van de Gemeente Sint-Gillis een bezoekje aan het huis.
Uit het onderzoek van deze diensten bleek dat de aanvraag voor de aanleg van het terras al bijna 5 jaar geleden 'verlopen' is zonder dat de vrederechter en de beheerder dit opmerkten...
Om druk uit te oefenen schreef de beheerder echter een brief naar de burgemeester van Sint-Gillis waarin hij de Diensten Urbanisme en Hygiëne van 'partijdigheid' beschuldigde. De advocaat die ten allen koste een terras wil, diende dan weer een klacht met burgerlijke partijstelling tegen de verantwoordelijke van deze nieuwsgroep.
Intussen is er nog altijd niets tegen de waterinfiltratie gedaan en werd het dak niet eens afgeschermd. De door vrederechter herbenoemde beheerder gebruikte het geld van de eigenaars immers enkel voor het opfrissen van een dakterrasje (kosten 4.000 Euro) en de trapzaal (kosten 10.324 Euro).
Er zou nog zo'n 9.000 Euro overblijven, wat voldoende zou moeten zijn om het dak en de kamers op de eerste verdieping eindelijk te laten herstellen maar daar komt niets van. De 'urgentiewerken' aan de trapzaal en inkomhal blijken na meer dan vier maanden niet eens voleindigd te zijn.
De stukken papier en plakband die de pas verniste trappen moesten beschermen, werden niet weggehaald; de nieuwe deurscharnieren liggen in hun verpakking naast het achtergebleven materiaal van de arbeiders; de electriciteitsbedrading ligt overal los op de traptreden te slingeren terwijl de stopcontacten niet werden teruggeplaatst enz.
Mevrouw Wille, burgemeester van Sint-Gillis (PS), deelde in haar kwade brief van 26.1.07 aan de beheerder weliswaar mede dat zij art. 35 van de 'Nieuwe Gemeentewet' zou laten toepassen indien er niets tegen de waterinfiltratie zou gedaan worden maar sindsdien kwamen er nog eens 345 liters door het dak gedrupt.
Het wordt dus duidelijk dat men het huis doelbewust wil laten verkrotten en dat men daarvoor niet alleen op de vrederechter maar ook op het PS-bestuur van Sint-Gillis kan rekenen. Ook Françoise Dupuis, de Brusselse minister van Woonbeleid, blijft zwijgen...
Jan Boeykens -moderator Omdat deze nieuwsgroep regelmatig geblokkeeerd wordt: Classement, Monument,19.1.1995 - Hôtel Goblet ou “ Hôtel d’Alcantara " - Rue Faider, 10, 1060 Saint-Gilles
Woonbeleid - Politique du logement
Persorgaan Werkgroep Morkhoven - Organe de presse Werkgroep Morkhoven
issakaba@skynet.be - 02 537 49 97
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/bienvenue.msnw/
www.monument.irisnet.be/fr/patrimoine/sgl.htm -
De Brusselse Gewestregering houdt geen rekening met:
- Artikel 23 van de Grondwet waarin staat dat ieder recht heeft een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat ook het recht op een behoorlijke huisvesting.
- De Brusselse huisvestingscode van september 2003 die bepaalt dat alle woningen in het Brusselse Gewest aan een reeks minimale gewestelijke kwaliteitscriteria moeten voldoen.
- De Directie Gewestelijke Huisvestinginspectie die werd opgericht om er over te waken dat het recht op een behoorlijke woning voor huurders en bewoners wordt gegarandeerd en die daarvoor over juristen, administratieve coördinatoren, inspecteurs en sociaal assistenten beschikt.
- Het Hoog Commissariaat voor de Rechten van de Mens dat het recht op wonen onderstreept: 'juridische garantie voor huisvesting, aanwezigheid van diensten, materieel en infrastructuur (energie, sanitaire voorzieningen, …), betalingscapaciteit (de andere fundamentele behoeften mogen niet in het gedrang komen), bewoonbaarheid (voldoende en gezonde ruimte, en bescherming tegen slechte weersomstandigheden)'.
- Artikel 135 van de 'Nieuwe Gemeentewet'.
---------
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire