mercredi 4 avril 2007

Wonen in Brussel - 15.000 leegstaande woningen

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

'De gemeente is de regisseur van het Woonbeleid' zei Marino Keulen, de Vlaamse minister van Woonbeleid. In Brussel lijkt deze regel echter niet te gelden. Een huis waarvan de voorgevel geklasseerd werd, staat er langzaam te verkrotten.
Françoise Dupuis (PS), de Brusselse staatssecretaris van huisvesting, werd op 6 maart 2007 voor het eerst over deze gang van deze zaken geïnformeerd maar reageerde tot nogtoe niet omdat zij meer aandacht heeft voor het promoten van de franstalige cultuur in Brussel.
Alhoewel artikel 23 van de Grondwet bepaalt dat ieder recht heeft een menswaardig leven te leiden en dit recht ook het recht op een behoorlijke huisvesting omvat, stelde de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) vast dat Brussel zo'n 15.000 leegstaande woningen telt.

Jan Boeykens
Woonbeleid Brussel - Politique du logement à Bruxelles
issakaba@skynet.be - 02 537 49 97
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/


WETGEVING BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
DE NORMEN VOOR HUURWONINGEN

Artikel 23 van de Grondwet garandeert voor iedereen het fundamentele recht op een behoorlijke huisvesting. In de praktijk dient echter te worden vastgesteld dat sommigen het niet zo nauw nemen met dit grondrecht.

Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn huisjesmelkerij en verkrotting van woningen schering en inslag. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besloot uiteindelijk dit nijpend probleem aan te pakken door, in navolging van het Vlaams en Waals Gewest, een Huisvestingscode op te stellen (cf. www.huisvestingscode; scoops 2003/01 en 2003/02).

De huisvestingscode legt een aantal minimumverplichtingen op voor huurwoningen, dewelke elke verhuurder vanaf 1 juli 2004 zal moeten respecteren.

------

AAN WELKE NORMEN DIENT DE HUURWONING TE VOLDOEN?

De Huisvestingscode voorziet drie categorieën van normen waaraan de Brusselse huurwoningen dienen te voldoen:

- 1. Elementaire veiligheidsnormen:

Deze normen hebben betrekking op de stabiliteit, elektriciteit en gas, verwarming en riolering van de woning. De evaluatie van de veiligheid zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: stabiliteit, elektriciteit en gas, verwarming, afvoer, funderingen, metselwerk, dragende balken, pijlers en gebinten, daken, vloeren, balkons en terrassen, trappen, schouwen, conformiteit met Algemeen Reglement Elektrische Installaties (AREI), conformiteit normen Koninklijke Vereniging Belgische Gasvaklieden (KVBG), conformiteit aan de ‘geldende’normen (verder wordt in dit verband niets nader bepaald), aansluiting afvoersysteem op openbare riolering of eigen zuiveringsinstallatie, controle onderhoud, waterdichtheid en reukloosheid.

- 2. Elementaire gezondheidsnormen:

Deze normen hebben betrekking op de vochtigheid van de woning, de verlichting en verluchting, minimale oppervlakte en eventuele aantasting door parasieten. De evaluatie van de gezondheid zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: vochtigheid, parasieten, verlichting, verluchting, oppervlakte waterdichtheid dak en muren, buitenschrijnwerk, waterdichtheid sanitair, waterdichtheid regenafvoer, vochtopstijging van muren en vloeren, meting luchtvochtigheid, zwammen, parasieten, insecten, knaagdieren die gevaar voor de gezondheid vormen, rechtstreekse natuurlijke lichtinval via raam met opp. minstens 1/12 van de vloeropp., basisverluchting via verluchtingsrooster of raam voor bewoonbare lokalen, badkamer, douchekamer, W.C.
In functie aantal personen/bewoners: 18 m²: 1 pers., 28 m²: 2 pers., 33 m²: 3 pers., 37 m²: 4 pers., 46 m²: 5 pers. - meer dan 5 pers. : voor elke bijkomende pers. additioneel 12 m².

- 3. Elementaire uitrustingsnormen:

Deze normen hebben betrekking op de voorziening van leidingen voor water, gas en elektriciteit, sanitaire en elektrische installaties, verwarming en vooruitrustingen waarop kookuitrusting kan worden aangesloten. De evaluatie van de uitrusting zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: leidingen, sanitair, elektriciteit, verwarming, vooruitrusting, koken, koud water, warm water, gas, elektriciteit, wastafel en W.C. met aansluiting op afvoer.
Collectieve woningen: 1 W.C. per 6 pers., verplicht bad of douche, minstens 1 licht in elke kamer, minstens 1 stopcontact in elke kamer, keuken: bijkomend stopcontact via afzonderlijk circuit, verwarmingsinstallatie of aansluiting daartoe, installatie moet toelaten bij –10 °C buitentemperatuur volgende lokalen te verwarmen: gewone lokalen: tot + 19 °C (niet voor slaapkamers), badkamer: + 22 °C, gastoevoer of -elektriciteitstoevoer voor kookinstallatie.
Collectieve woning: gemeenschappelijke uitrusting die goed functionerend en permanent toegankelijk is.

------

DE AANVRAAG VAN HET CONFORMITEITSBEWIJS OF HET CONFORMITEITSATTEST

Vanaf 1 juli 2004 dienen alle Brusselse huurwoningen te voldoen aan de opgelegde normen, die in het bovenstaande overzicht kort werden samengevat.

De verhuurder die zich ervan wil vergewissen of zijn verhuurder woning wel conform is aan alle normen, kan facultatief een conformiteitsbewijs aanvragen bij de Gewestelijke Inspectiedienst. Deze zal zo’n bewijs afleveren, na ter plaatse te zijn gekomen om na te gaan of de woonst aan alle vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting beantwoordt.

Eigenaars van gemeubelde woningen waarvan de bewoonbare oppervlakte minder dan 28 m² bedraagt, dienen echter verplicht over een conformiteitsattest te beschikken, alvorens hun woning te kunnen verhuren. Daartoe dient de verhuurder een verklaring af te leggen dat zijn woning aan de alle eisen voldoet. De Gewestelijke Inspectiedienst kan desgevallend een onderzoek doen om na te gaan of de normen gerespecteerd werden.

------

DE CONTROLE OP NALEVING VAN DEZE NORMEN

Opdat de Huisvestingscode geen dode letter zou blijven, heeft de Brusselse Wetgever de Gewestelijke Inspectiedienst in het leven geroepen. Deze is belast met het toezicht op de naleving van de normen inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting. In het kader van de uitoefening van haar controletaak, zal (of moet) zij een plaatsbezoek brengen aan de gehuurde woonst.

De Gewestelijke Inspectiedienst treedt in actie:
• op initiatief van elke particuliere huurder, huurdersbond, O.C.M.W., gemeente, die een klacht indient tegen de verhuurder m.b.t. zijn huisvestingssituatie;
• op initiatief van de verhuurder die een conformiteitsbewijs of conformiteitsattest wenst te bekomen;
• op eigen initiatief.

Het plaatsbezoek om de toestand van de woning te evalueren zal enkel verplicht zijn na een klacht of wanneer de verhuurder op eigen initiatief om een facultatief conformiteitsbewijs verzoekt.Om de rust en privacy te respecteren, kan een dergelijk bezoek enkel plaatsvinden tussen 8 u. en 20 u.. Zowel de huurder als de verhuurder zullen een week op voorhand op de hoogte worden gebracht van de datum waarop het plaatsbezoek zal geschieden. Wanneer het de aanvraag van een facultatief conformiteitsbewijs betreft, bedraagt deze termijn zelfs één maand.

Na het plaatsbezoek wordt een P.V. opgemaakt. Indien de verhuurder de ambtenaren van de Inspectiedienst de toegang tot de woning of één van de lokalen verhindert, dan wordt automatisch verondersteld dat de woning niet voldoet aan de vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting.

------

SANCTIES IN GEVAL VAN SCHENDING VAN DE NORMEN

Voldoet de woning niet aan de opgelegde normen van de Huisvestingcode, dan stelt de Gewestelijke Inspectiedienst de verhuurder-eigenaar in gebreke om de nodige werken uit te voeren binnen een termijn van acht maanden.

De Inspectiedienst kan, indien zij dit wenselijk acht, een administratieve boete opleggen, dewelke kan variëren tussen 3000 € en 25.000 €. Is de verhuurder na zijn eerste misstap nog steeds niet geleerd en bezondigt hij zich opnieuw tegen de elementaire huisvestingsnormen binnen twee jaar na zijn eerste boete, dan kan het bedrag van deze administratieve boete verdubbeld worden!

Blijkt dat de nodige werken om de woning in regel te stellen, niet zijn uitgevoerd binnen de maximumtermijn van acht maanden, dan wordt er een verbod opgelegd om de woning nog verder te verhuren. De Inspectiedienst zal de woning met onmiddellijke ingang sluiten.Om te vermijden dat de huurder in dergelijk geval de dupe zou worden van een dergelijke maatregel, voorzag de Huisvestingscode voor deze in de mogelijkheid om zich tot het Gewestelijk Begrotingsfonds voor Solidariteit (GBS) te wenden. Dit fonds, dat gespijsd wordt met de opbrengst van de administratieve boetes, verleent financiële steun bij de zoektocht naar een nieuwe woonst.Daarnaast heeft de huurder die uit de woonst gezet wordt wegens onbewoonbaarverklaring, steeds prioritair toegangsrecht tot een sociale woning.

------

BESLUIT

Na Vlaanderen en Wallonië heeft nu ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eindelijk zijn eigen huisvestingsnormen vastgelegd. Op de niet-naleving van deze vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting van huurwoningen, staan zware geldboetes.

Om eventuele sancties te vermijden, verdient het aanbeveling dat elke verhuurder zich automatisch tot de Gewestelijke Inspectiedienst wendt om zijn woning in overeenstemming te laten verklaren met de geldende normen. Voor sommige verhuurders zal dit verplicht zijn. Echter, ook voor de andere verhuurders kan best worden aangeraden dat zij een facultatief conformiteitsbewijs bekomen, kwestie van eventuele moeilijkheden te voorkomen.

Bijdrage van Monard-d’Hulst
http://www.biv.be/web/biv/web/nl/publicaties/bivscoop/0405.htm#brusselhuur/

Aucun commentaire: