Brusselse regering belooft maar 1.000 van de 5.000 beloofde nieuwe woningen
Het is niet de eerste keer dat er initiatieven genomen worden om het huisvestingsprobleem in Brussel aan te pakken: ook staatssecretaris van Huisvesting Françoise Dupuis (PS) beloofde bij haar aanstelling 5.000 nieuwe woningen, die er voor 2009 moeten komen. Een ambitieuze doelstelling, waaraan de stad Brussel een steentje wil bijdragen, zegt Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur (PS): De nieuwe woningen van de stad Brussel komen vooral buiten het centrum te liggen, in Laken, Haren en Neder-over-Heembeek. Wanneer ze klaar zullen zijn, is nog niet duidelijk. De woningen zullen in totaal zo'n 150 miljoen euro kosten, een budget dat deels uit subsidies van het Gewest gehaald wordt en deels uit eigen middelen. © FM Brussel / tvbrussel, maandag 16 april 2007 |
mardi 17 avril 2007
Brussel belooft maar 1.000 nieuwe woningen
dimanche 15 avril 2007
Brusselse regering: wanbeleid en corruptie
De gemeente is de regisseur van het Woonbeleid' zei Marino Keulen, de Vlaamse minister van Woonbeleid. In Brussel lijkt deze regel echter niet te gelden. Een huis waarvan de voorgevel geklasseerd werd, staat er langzaam te verkrotten.
---------
Brussel, 14.4.2007 - Het huis in de Faiderstraat n° 10 te Brussel met zijn geklasseerde voorgevel, werd in 1882 op vraag van Graaf Eugène Goblet d'Alviella door architect Van Rysselberghe gebouwd.
Op 4.9.2000 ondertekenden de verschillende eigenaren van het huis een contract waarin stond dat de dakbedekkingen van de twee daken van het huis zouden hernieuwd worden.
Het bovenste dak werd tegen de schappelijke prijs van 3.368 Euro herlegd maar van de werkzaamheden aan het kleinere dak op de eerste verdieping kwam echter niets in huis omdat het appartement op de tweede verdieping in 2001 van eigenaar veranderde.
De nieuwe eigenaar, een advocaatje, blokkeerde de nog uit te voeren dakwerken omdat hij, grotendeels op kosten van de mede-eigenaars, een dakterras wilde laten aanleggen en daarvoor reeds een aanvraag had ingediend bij de Dienst Urbanisme van de gemeente Sint-Gillis.
Nadat hij een venster liet plaatsen in het venstergat dat hij in zijn achtergevel had laten uitkappen, startte hij in oktober 2004 met een juridische procedure bij de vrederechter van Sint-Gillis. Deze stelde een advocaat-beheerder-immobiliënexpert aan die wel oog had voor het gevraagde terras maar geen rekening hield met de waterinfiltratie doorheen het dak.
In zijn vonnis van 25.1.2007 hernieuwde de vrederechter echter het mandaat van de door hem aangestelde beheerder voor een periode van 5 jaar terwijl deze laatste er door zijn wanbeheer voor zorgde dat er nu soms tot 300 liters water op 14 dagen tijd door het dak druppen en de kamers onder het instortende plafond dienden ontruimd te worden omdat zij totaal onbewoonbaar zijn geworden. Tijdens de eerste week van november 2006 kwamen er op drie dagen tijd zelfs 270 liters water door het dak gedrupt (zie de brieven aan de Vlaamse ministers Vervotte en Keulen).
Op 2.2.2007 kwam deze zaak voor de 16° kamer van de burgerlijke rechtbank te Brussel alwaar de eigenares van de gehavende appartement een verzoek liet indienen tot aanstelling van een juridische expert. Op die expert wordt al meer dan twee maanden gewacht.
Op 2.2.2007 brachten ook de vertegenwoordigers van de Dienst Landschappen & Monumentenzorg van de Stad Brussel, en van de Diensten Hygiëne en Urbanisme van de Gemeente Sint-Gillis een bezoekje aan het huis.
Uit het onderzoek van deze diensten bleek dat de aanvraag voor de aanleg van het terras al bijna 5 jaar geleden 'verlopen' is zonder dat de vrederechter en de beheerder dit opmerkten...
Om druk uit te oefenen schreef de beheerder vervolgens een brief naar de burgemeester van Sint-Gillis waarin hij de Diensten Urbanisme en Hygiëne van 'partijdigheid' beschuldigde terwijl het advocaatje verschillende keren liet weten dat hij een klacht met burgerlijke partijstelling tegen de verantwoordelijke van deze nieuwsgroep indiende.
Intussen is er nog altijd niets tegen de waterinfiltratie gedaan en besteedde de door de vrederechter herbenoemde beheerder een groot gedeelte van het geld voor het opfrissen van een dakterrasje (kosten 4.000 Euro) en de trapzaal (kosten 10.324 Euro).
Volgens een recent schrijven van de beheerder zou er toch zo'n 9.000 Euro overblijven, wat voldoende zou moeten zijn om het dak en de kamers op de eerste verdieping te laten herstellen. Maar ja, zelfs de 'urgente' werken aan de trapzaal en inkomhal blijken na meer dan twee maanden niet eens voleindigd te zijn.
Het papier en de plakband dat de pas verniste trappen moest beschermen, plakt nog op een 20-tal trappen; de ruiten van de inkomhal zijn nog steeds stuk en worden afgeschermd met een houten plaat; de nieuwe deurscharnieren liggen nog steeds in hun verpakking naast het achtergebleven materiaal van de arbeiders; de electriciteitsbedrading ligt overal los op de traptreden te slingeren terwijl de stopcontacten niet werden teruggeplaatst enz.
Mevrouw De Wille, burgemeester van Sint-Gillis, schreef enkele kwade brieven naar de beheerder maar daar bleef het voorlopig bij. De diensten 'Hygiëne' en 'Urbanisatie' van Sint-Gillis zwijgen.
De VZW Werkgroep Morkhoven vermoedt dat een immobiliënmaatschappij met de steun van enkele corrupte diensten het huis doelbewust laat verkrotten om het voor een prijsje in haar bezit te krijgen. Ook het feit dat de maatschappelijke zetel van de VZW zich sinds vorig jaar in de Faiderstraat n° 10 bevindt, zal wel een rol spelen in dit bestuursschandaal.
Anderzijds is het ook zo dat leegstand en verkrotting nu éénmaal deel uitmaken van het Brusselse Wanbeleid. De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) sprak enkele jaren geleden al van 15.000 leegstaande woningen.
Jan Boeykens -moderator
Woonbeleid - Politique du logement
Persorgaan Werkgroep Morkhoven - Organe de presse Werkgroep Morkhoven
issakaba@skynet.be - 02 537 49 97
(http://groups.msn.com/WerkgroepMorkhoven)
Omdat de nieuwsgroep regelmatig geblokkeeerd wordt, men er herhaalde malen mee gedreigd heeft om ze door middel van klachten te laten sluiten en men de fotootjes van de verkrotting van het huis voortdurend laat verdwijnen:
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/bienvenue.msnw/
Classement, Monument,19.1.1995 - Hôtel Goblet ou “ Hôtel d’Alcantara " - Rue Faider, 10, 1060 Saint-Gilles
www.monument.irisnet.be/fr/patrimoine/sgl.htm - En cache - Pages similaires
--------------------------------------------------------------------------------
De Brusselse Gewestregering houdt geen rekening met:
- Artikel 23 van de Grondwet waarin staat dat ieder recht heeft een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat ook het recht op een behoorlijke huisvesting.
- De Brusselse huisvestingscode van september 2003 die bepaalt dat alle woningen in het Brusselse Gewest aan een reeks minimale gewestelijke kwaliteitscriteria moeten voldoen.
- De Directie Gewestelijke Huisvestinginspectie die werd opgericht om er over te waken dat het recht op een behoorlijke woning voor huurders en bewoners wordt gegarandeerd en die daarvoor over juristen, administratieve coördinatoren, inspecteurs en sociaal assistenten beschikt.
- Het Hoog Commissariaat voor de Rechten van de Mens dat het recht op wonen onderstreept: 'juridische garantie voor huisvesting, aanwezigheid van diensten, materieel en infrastructuur (energie, sanitaire voorzieningen, …), betalingscapaciteit (de andere fundamentele behoeften mogen niet in het gedrang komen), bewoonbaarheid (voldoende en gezonde ruimte, en bescherming tegen slechte weersomstandigheden)'.
jeudi 12 avril 2007
Une société coupée en deux
Le candidat altermondialiste à l'élection présidentielle, José Bové, qui s'est rendu samedi dans deux quartiers populaires de Grenoble, a affirmé ressentir une "société (française) coupée en deux", dénonçant "une ghettoïsation de plus en plus forte".
"Cet après-midi à Grenoble, j'ai ressenti ce que j'ai déjà ressenti dans d'autres quartiers populaires, à Nantes, Mante-la-Jolie, Vaulx-en-Velin, Argenteuil: le fait que nous sommes dans une société coupée en deux avec une marginalisation et une ghettoïsation de plus en plus forte", a déclaré M. Bové qui a notamment rencontré des responsables d'associations de ces quartiers.
"On parque les pauvres. Rien n'est fait aujourd'hui pour lutter contre ça, au contraire", a-t-il ajouté lors d'une conférence de presse préalable à une réunion publique.
Le candidat altermondialiste, qui a également discuté avec des jeunes venus à sa rencontre, a estimé que "cela continuerait (...), quel que soit le candidat élu", et a exhorté à voter "massivement pour une nouvelle dynamique".
"Je ne veux pas me comparer aux autres. Je fais le lien aujourd'hui entre le combat social, le combat écologique et la nécessité de redonner le pouvoir aux citoyens et à la démocratie", a estimé José Bové.
"Ce qu'il faut aujourd'hui, ce n'est pas faire des cahiers de doléances mais des cahiers d'exigences", a-t-il poursuivi.
Alors que le gouvernement a récemment autorisé des essais de cultures OGM, notamment à Bourgoin-Jallieu (Isère), le candidat altermondialiste a souligné qu'il fallait "rester vigilant".
"On part du domaine de la recherche et on le fait rentrer dans le domaine industriel sans aucun débat, sans évaluation par rapport aux conséquences". "C'est l'industrie qui commande", a-t-il déploré avant d'indiquer que "tous les candidats (avaient) pris position pour un moratoire sur les OGM à l'exception de Nicolas Sarkozy", le candidat de l'UMP.
Sources AFP
Posté par Adriana Evangelizt
http://josebove.over-blog.com/
samedi 7 avril 2007
Klacht bij de Europese Ombudsman
Europees Ombudsman P. Nikiforos Diamandouros
De heer Jan Boeykens
vzw Werkgroep Morkhoven
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis
Belgique
Straatsburg, 4.4.2007
Betreft: 0710/2007/ZR
Geachte Heer Boeykens,
Ik schrijf u in antwoord op uw klacht van 9 maart 2007, waarin u klaagt dat de woning- en huurprijzen in Brussel onbetaalbaar zijn geworden doordat deze stad de hoofdstad is geworden van Europa en er bijgevolg vele Europese instellingen gevestigd zijn. U vraagt dat er een Europese regelgeving zou komen betreffende de controle op immobiliënmakelaars in Europese steden. Hieromtrent deel ik u het volgende mee:
Het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap en het Statuut van de Europese Ombudsman bevatten bepaalde voorwaarden voor het instellen van een onderzoek door de Ombudsman. Een van deze voorwaarden luidt:
Artikel 2, lid 1 van het Statuut van de Ombudsman:
"De ombudsman draagt er conform de (...) Verdragen toe bij gevallen van wanbeheer bij het optreden van de communautaire Instellingen en organen (...) aan het licht te brengen (...). Over het optreden van enige andere autoriteit of persoon kan bij de ombudsman geen klacht worden ingediend."
Na zorgvuldige bestudering van uw klacht blijkt dat aan deze voorwaarden niet is voldaan, aangezien uw klacht niet een optreden van een instelling of orgaan van de Gemeenschap betreft, zoals de Europese Commissie of het Europees Parlement, maar de woning- en huurprijzen in Brussel.
Ik moet u daarom tot mijn spijt meedelen dat ik uw klacht niet in behandeling kan nemen.
Met betrekking tot uw vraag om Europese regelgeving op het vlak van de controle op immobiliënmakelaars, zou u echter kunnen overwegen om een petitie of verzoekschrift in te dienen bij het Europees Parlement, op het volgende adres:
De Voorzitter van het Europees Parlement
Wiertzstraat
B-1047 Brussel
Meer informatie over hoe een petitie in te dienen kan u vinden via de volgende link:
http://www.europarl.europa.eu/news/public
Hoogachtend,
Prof. P. Nikiforos Diamandouros
------------------
Links:
- http://www.rbdh-bbrow.be/
- http://groups.msn.com/Woonbeleid-PolitiqueduLogement/
mercredi 4 avril 2007
Wonen in Brussel - 15.000 leegstaande woningen
'De gemeente is de regisseur van het Woonbeleid' zei Marino Keulen, de Vlaamse minister van Woonbeleid. In Brussel lijkt deze regel echter niet te gelden. Een huis waarvan de voorgevel geklasseerd werd, staat er langzaam te verkrotten.
Françoise Dupuis (PS), de Brusselse staatssecretaris van huisvesting, werd op 6 maart 2007 voor het eerst over deze gang van deze zaken geïnformeerd maar reageerde tot nogtoe niet omdat zij meer aandacht heeft voor het promoten van de franstalige cultuur in Brussel.
Alhoewel artikel 23 van de Grondwet bepaalt dat ieder recht heeft een menswaardig leven te leiden en dit recht ook het recht op een behoorlijke huisvesting omvat, stelde de Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) vast dat Brussel zo'n 15.000 leegstaande woningen telt.
Jan Boeykens
Woonbeleid Brussel - Politique du logement à Bruxelles
issakaba@skynet.be - 02 537 49 97
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/
WETGEVING BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST
DE NORMEN VOOR HUURWONINGEN
Artikel 23 van de Grondwet garandeert voor iedereen het fundamentele recht op een behoorlijke huisvesting. In de praktijk dient echter te worden vastgesteld dat sommigen het niet zo nauw nemen met dit grondrecht.
Vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn huisjesmelkerij en verkrotting van woningen schering en inslag. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest besloot uiteindelijk dit nijpend probleem aan te pakken door, in navolging van het Vlaams en Waals Gewest, een Huisvestingscode op te stellen (cf. www.huisvestingscode; scoops 2003/01 en 2003/02).
De huisvestingscode legt een aantal minimumverplichtingen op voor huurwoningen, dewelke elke verhuurder vanaf 1 juli 2004 zal moeten respecteren.
------
AAN WELKE NORMEN DIENT DE HUURWONING TE VOLDOEN?
De Huisvestingscode voorziet drie categorieën van normen waaraan de Brusselse huurwoningen dienen te voldoen:
- 1. Elementaire veiligheidsnormen:
Deze normen hebben betrekking op de stabiliteit, elektriciteit en gas, verwarming en riolering van de woning. De evaluatie van de veiligheid zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: stabiliteit, elektriciteit en gas, verwarming, afvoer, funderingen, metselwerk, dragende balken, pijlers en gebinten, daken, vloeren, balkons en terrassen, trappen, schouwen, conformiteit met Algemeen Reglement Elektrische Installaties (AREI), conformiteit normen Koninklijke Vereniging Belgische Gasvaklieden (KVBG), conformiteit aan de ‘geldende’normen (verder wordt in dit verband niets nader bepaald), aansluiting afvoersysteem op openbare riolering of eigen zuiveringsinstallatie, controle onderhoud, waterdichtheid en reukloosheid.
- 2. Elementaire gezondheidsnormen:
Deze normen hebben betrekking op de vochtigheid van de woning, de verlichting en verluchting, minimale oppervlakte en eventuele aantasting door parasieten. De evaluatie van de gezondheid zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: vochtigheid, parasieten, verlichting, verluchting, oppervlakte waterdichtheid dak en muren, buitenschrijnwerk, waterdichtheid sanitair, waterdichtheid regenafvoer, vochtopstijging van muren en vloeren, meting luchtvochtigheid, zwammen, parasieten, insecten, knaagdieren die gevaar voor de gezondheid vormen, rechtstreekse natuurlijke lichtinval via raam met opp. minstens 1/12 van de vloeropp., basisverluchting via verluchtingsrooster of raam voor bewoonbare lokalen, badkamer, douchekamer, W.C.
In functie aantal personen/bewoners: 18 m²: 1 pers., 28 m²: 2 pers., 33 m²: 3 pers., 37 m²: 4 pers., 46 m²: 5 pers. - meer dan 5 pers. : voor elke bijkomende pers. additioneel 12 m².
- 3. Elementaire uitrustingsnormen:
Deze normen hebben betrekking op de voorziening van leidingen voor water, gas en elektriciteit, sanitaire en elektrische installaties, verwarming en vooruitrustingen waarop kookuitrusting kan worden aangesloten. De evaluatie van de uitrusting zal gebeuren aan de hand van de beoordeling van concrete elementen, die als volgt kunnen worden opgesomd: leidingen, sanitair, elektriciteit, verwarming, vooruitrusting, koken, koud water, warm water, gas, elektriciteit, wastafel en W.C. met aansluiting op afvoer.
Collectieve woningen: 1 W.C. per 6 pers., verplicht bad of douche, minstens 1 licht in elke kamer, minstens 1 stopcontact in elke kamer, keuken: bijkomend stopcontact via afzonderlijk circuit, verwarmingsinstallatie of aansluiting daartoe, installatie moet toelaten bij –10 °C buitentemperatuur volgende lokalen te verwarmen: gewone lokalen: tot + 19 °C (niet voor slaapkamers), badkamer: + 22 °C, gastoevoer of -elektriciteitstoevoer voor kookinstallatie.
Collectieve woning: gemeenschappelijke uitrusting die goed functionerend en permanent toegankelijk is.
------
DE AANVRAAG VAN HET CONFORMITEITSBEWIJS OF HET CONFORMITEITSATTEST
Vanaf 1 juli 2004 dienen alle Brusselse huurwoningen te voldoen aan de opgelegde normen, die in het bovenstaande overzicht kort werden samengevat.
De verhuurder die zich ervan wil vergewissen of zijn verhuurder woning wel conform is aan alle normen, kan facultatief een conformiteitsbewijs aanvragen bij de Gewestelijke Inspectiedienst. Deze zal zo’n bewijs afleveren, na ter plaatse te zijn gekomen om na te gaan of de woonst aan alle vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting beantwoordt.
Eigenaars van gemeubelde woningen waarvan de bewoonbare oppervlakte minder dan 28 m² bedraagt, dienen echter verplicht over een conformiteitsattest te beschikken, alvorens hun woning te kunnen verhuren. Daartoe dient de verhuurder een verklaring af te leggen dat zijn woning aan de alle eisen voldoet. De Gewestelijke Inspectiedienst kan desgevallend een onderzoek doen om na te gaan of de normen gerespecteerd werden.
------
DE CONTROLE OP NALEVING VAN DEZE NORMEN
Opdat de Huisvestingscode geen dode letter zou blijven, heeft de Brusselse Wetgever de Gewestelijke Inspectiedienst in het leven geroepen. Deze is belast met het toezicht op de naleving van de normen inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting. In het kader van de uitoefening van haar controletaak, zal (of moet) zij een plaatsbezoek brengen aan de gehuurde woonst.
De Gewestelijke Inspectiedienst treedt in actie:
• op initiatief van elke particuliere huurder, huurdersbond, O.C.M.W., gemeente, die een klacht indient tegen de verhuurder m.b.t. zijn huisvestingssituatie;
• op initiatief van de verhuurder die een conformiteitsbewijs of conformiteitsattest wenst te bekomen;
• op eigen initiatief.
Het plaatsbezoek om de toestand van de woning te evalueren zal enkel verplicht zijn na een klacht of wanneer de verhuurder op eigen initiatief om een facultatief conformiteitsbewijs verzoekt.Om de rust en privacy te respecteren, kan een dergelijk bezoek enkel plaatsvinden tussen 8 u. en 20 u.. Zowel de huurder als de verhuurder zullen een week op voorhand op de hoogte worden gebracht van de datum waarop het plaatsbezoek zal geschieden. Wanneer het de aanvraag van een facultatief conformiteitsbewijs betreft, bedraagt deze termijn zelfs één maand.
Na het plaatsbezoek wordt een P.V. opgemaakt. Indien de verhuurder de ambtenaren van de Inspectiedienst de toegang tot de woning of één van de lokalen verhindert, dan wordt automatisch verondersteld dat de woning niet voldoet aan de vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting.
------
SANCTIES IN GEVAL VAN SCHENDING VAN DE NORMEN
Voldoet de woning niet aan de opgelegde normen van de Huisvestingcode, dan stelt de Gewestelijke Inspectiedienst de verhuurder-eigenaar in gebreke om de nodige werken uit te voeren binnen een termijn van acht maanden.
De Inspectiedienst kan, indien zij dit wenselijk acht, een administratieve boete opleggen, dewelke kan variëren tussen 3000 € en 25.000 €. Is de verhuurder na zijn eerste misstap nog steeds niet geleerd en bezondigt hij zich opnieuw tegen de elementaire huisvestingsnormen binnen twee jaar na zijn eerste boete, dan kan het bedrag van deze administratieve boete verdubbeld worden!
Blijkt dat de nodige werken om de woning in regel te stellen, niet zijn uitgevoerd binnen de maximumtermijn van acht maanden, dan wordt er een verbod opgelegd om de woning nog verder te verhuren. De Inspectiedienst zal de woning met onmiddellijke ingang sluiten.Om te vermijden dat de huurder in dergelijk geval de dupe zou worden van een dergelijke maatregel, voorzag de Huisvestingscode voor deze in de mogelijkheid om zich tot het Gewestelijk Begrotingsfonds voor Solidariteit (GBS) te wenden. Dit fonds, dat gespijsd wordt met de opbrengst van de administratieve boetes, verleent financiële steun bij de zoektocht naar een nieuwe woonst.Daarnaast heeft de huurder die uit de woonst gezet wordt wegens onbewoonbaarverklaring, steeds prioritair toegangsrecht tot een sociale woning.
------
BESLUIT
Na Vlaanderen en Wallonië heeft nu ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest eindelijk zijn eigen huisvestingsnormen vastgelegd. Op de niet-naleving van deze vereisten inzake veiligheid, gezondheid en uitrusting van huurwoningen, staan zware geldboetes.
Om eventuele sancties te vermijden, verdient het aanbeveling dat elke verhuurder zich automatisch tot de Gewestelijke Inspectiedienst wendt om zijn woning in overeenstemming te laten verklaren met de geldende normen. Voor sommige verhuurders zal dit verplicht zijn. Echter, ook voor de andere verhuurders kan best worden aangeraden dat zij een facultatief conformiteitsbewijs bekomen, kwestie van eventuele moeilijkheden te voorkomen.
Bijdrage van Monard-d’Hulst
http://www.biv.be/web/biv/web/nl/publicaties/bivscoop/0405.htm#brusselhuur/
Brussel als 'regisseur van het woonbeleid'
'De gemeente is de regisseur van het Woonbeleid' zei Marino Keulen, de Vlaamse minister van Woonbeleid. In Brussel lijkt deze regel echter niet te gelden. Een huis waarvan de voorgevel geklasseerd werd, staat er langzaam te verkrotten. Françoise Dupuis (PS), de Brusselse staatssecretaris van huisvesting, werd op 6 maart 2007 voor het eerst over deze gang van deze zaken geïnformeerd maar reageerde tot nogtoe niet. Heeft Dupuis geen tijd omdat zij vooral de franstalige cultuur in Brussel wil promoten ?
.....................
Brussel, 4.4.2007 - Het huis in de Faiderstraat n° 10 te Brussel met zijn geklasseerde voorgevel, werd in 1882 op vraag van Graaf Eugène Goblet d'Alviella door architect Van Rysselberghe gebouwd.
Op 4.9.2000 ondertekenden de verschillende eigenaren van het huis een contract waarin stond dat de dakbedekkingen van de twee daken van het huis zouden hernieuwd worden.
Het bovenste dak werd tegen de schappelijke prijs van 3.368 Euro herlegd maar van de werkzaamheden aan het kleinere dak op de eerste verdieping kwam echter niets in huis omdat het appartement op de tweede verdieping in 2001 van eigenaar veranderde.
De nieuwe eigenaar, een advocaatje, blokkeerde de nog uit te voeren dakwerken omdat hij, grotendeels op kosten van de mede-eigenaars, een dakterras wilde laten aanleggen en daarvoor reeds een aanvraag had ingediend bij de Dienst Urbanisme van de gemeente Sint-Gillis.
Nadat hij een venster liet plaatsen in het venstergat dat hij in zijn achtergevel had laten uitkappen, startte hij in oktober 2004 met een juridische procedure bij de vrederechter van Sint-Gillis. Deze stelde een advocaat-beheerder-immobiliënexpert aan die wel oog had voor het gevraagde terras maar geen rekening hield met de waterinfiltratie doorheen het dak.
In zijn vonnis van 25.1.2007 hernieuwde de vrederechter echter het mandaat van de door hem aangestelde beheerder voor een periode van 5 jaar terwijl deze ervoor zorgde dat er nu soms tot 300 liters water op 14 dagen tijd door het dak druppen en de kamers onder het instortende plafond dienden ontruimd te worden omdat zij totaal onbewoonbaar zijn geworden. Tijdens de eerste week van november 2006 kwamen er op drie dagen tijd zelfs 270 liters water door het dak gedrupt (zie de brieven aan de Vlaamse ministers Vervotte en Keulen).
Op 2.2.2007 kwam deze zaak voor de 16° kamer van de burgerlijke rechtbank te Brussel alwaar de eigenares van de gehavende appartement een verzoek liet indienen tot aanstelling van een juridische expert.
Diezelfde dag nog brachten de vertegenwoordigers van de Dienst Landschappen & Monumentenzorg van de Stad Brussel, en van de Diensten Hygiëne en Urbanisme van de Gemeente Sint-Gillis een bezoekje aan het huis.
Uit het onderzoek van deze diensten bleek dat de aanvraag voor de aanleg van het terras al bijna 5 jaar geleden 'verlopen' is zonder dat de vrederechter en de beheerder dit opmerkten...
Om druk uit te oefenen schreef de beheerder vervolgens een brief naar de burgemeester van Sint-Gillis waarin hij de Diensten Urbanisme en Hygiëne van 'partijdigheid' beschuldigde. In zijn brief merkte hij fijntjes op dat het terras in feite al bestond omdat de advocaat door het venstergat in zijn achtergevel het gevoel had gekregen dat hij reeds op 'zijn terras' zat.
Het advocaatje van zijn kant liet weten dat hij een klacht met burgerlijke partijstelling tegen de verantwoordelijke van deze nieuwsgroep indiende.
Intussen is er nog altijd niets tegen de waterinfiltratie gedaan en besteedde de door de vrederechter herbenoemde beheerder een gedeelte van het geld ondermeer voor het opfrissen van een dakterrasje (kosten 4.000 Euro) en de trapzaal (kosten 10.324 Euro).
Volgens een recent schrijven van de beheerder zou er nu nog zo'n 9.000 Euro overblijven, wat voldoende zou moeten zijn om het dak en de kamers op de eerste verdieping te laten herstellen. Maar ja, zelfs de werken aan de trapzaal en inkomhal blijken na twee maanden niet eens voleindigd te zijn. Het papier plakt overal nog op de trappen, de ruiten zijn nog steeds stuk, de deurpomp werd niet teruggeplaatst, de electriciteitsbedrading ligt overal los op de traptreden enz.
De VZW Werkgroep Morkhoven meent dat de doelbewuste verkrotting van het historische huis te maken kan hebben met het feit dat de maatschappelijke zetel van de VZW zich sinds vorig jaar in de Faiderstraat bevindt.
Anderzijds is het ook zo dat leegstand en verkrotting nu éénmaal deel uitmaken van het Brusselse Woonbeleid. De Brusselse Bond voor het Recht op Wonen (BBRoW/RBDH) sprak enkele jaren geleden al van 15.000 leegstaande woningen.
Jan Boeykens -moderator
Woonbeleid - Politique du logement
Persorgaan Werkgroep Morkhoven - Organe de presse Werkgroep Morkhoven
issakaba@skynet.be - 02 537 49 97
http://groups.msn.com/WerkgroepMorkhoven
Classement, Monument,19.1.1995 - Hôtel Goblet ou “ Hôtel d’Alcantara " - Rue Faider, 10, 1060 Saint-Gilles
www.monument.irisnet.be/fr/patrimoine/sgl.htm - En cache - Pages similaires
-------
Artikel 23 van de Grondwet bepaalt dat ieder rechtheeft een menswaardig leven te leiden. Dit recht omvat ook het recht op een behoorlijke huisvesting.
lundi 2 avril 2007
Daklozen: Europees
Brussel, 2.4.2007
Europees Parlement
t.a.v. de heer Paul Van Buitenen
Europarlementslid
Geachte Heer Van Buitenen,
Betreft: besteding van Europese fondsen
Het Brusselse Gewest kreeg zopas 115 miljoen Euro van het Europees Fonds dat volgens de Brusselse minister-president Charles Picqué voor de 'gefragiliseerde buurten en voor het wegwerken van de sociale ongelijkheden' zou gebruikt worden.
De vraag is echter of die uitleg wel klopt en of er wel voldoende controle wordt uitgeoefend op de manier waarop deze gelden daadwerkelijk besteed worden.
Gisteren las ik bijvoorbeeld een bericht waarin stond dat 'Herscham', het Brusselse project waarmee de metropolitie thuislozen en straatbewoners helpt, gesloten was.
De twee agenten en hun stagiair verdrinken namelijk in het werk en hun honderd overuren per persoon, worden tot nul herleid. Alhoewel tal van mensen het werk van 'Herscham' fantastisch vinden en men in 2005 nog de Belgische prijs voor Veiligheid en Criminaliteitspreventie kreeg terwijl het project ook op Europees gebied werd geprijsd, krijgt men van de Brusselse overheid geen middelen ter beschikking.
Intussen zijn de Brusselse daklozen met een actie tegen de stijgende huurprijzen gestart.
Meer en meer mensen komen namelijk op straat terecht omdat zij de huurprijzen niet meer kunnen betalen.
De overheid beloofde om 5.000 sociale woningen te bouwen maar daar is niets van in huis gekomen.
Omdat het hier niet alleen een specifiek Brussels probleem maar ook een Europees probleem betreft dat in de komende jaren nog zal toenemen en omdat men zich hier en daar begint af te vragen of het geld van het Europees Fonds wel correct wordt aangewend, doe ik een beroep op uw tussenkomst terzake.
In afwachting van uw antwoord, teken ik,
Jan Boeykens
Woonbeleid Brussel
Faiderstraat 10
1060 Sint-Gillis-Brussel
issakaba@skynet.be
-------
Voor meer info over het 'woonbeleid' in Brussel:
http://slaapkamers-met-zwembad.skynetblogs.be/
http://groups.msn.com/woonbeleid-PolitiqueduLogement/